Les også: Plotter krigshistorien på kart

Alle kartene og informasjon er laget sporet opp av de to studentene Jon Audun Johnsen og Øivind Langaard, som studerer samfunnskommunikasjon ved UiA, på bestilling fra Stiftelsen Arkivet. Du kan lese mer om kartene på Stiftelsen Arkivets hjemmeside.

Fangeleire for russiske krigsfanger 1942-1945

Viktige begivenheter og steder i Agder, under okkupasjonen 1940-1945. Kartet viser hvor russiske krigsfanger ble holdt fanget under okkupasjonen. Ved å klikke på en leir vil du få litt informasjon om omfanget av leiren og hva den ble brukt til. Hovedkilden til denne kategorien har vært Harald Sødals bok: "Bare en vendte tilbake: Russiske krigsfanger på Sørlandet", utgitt i 2006 i Kristiansand av Stiftelsen Arkivet. I tillegg har Arkivet mottatt informasjon og tips fra flere enkeltpersoner med lokalkunnskaper tilknyttet enkelte leire.

Flyslipp over Agder i årene 1940-45

Kartet viser hvor det ble gjort flyslipp over Agder under okkupasjonen. Flyene kom fra England og slapp ned agenter og utstyr som skulle brukes i motstandskampen. Ved å klikke på et flyslipp vil du få informasjon om dato og tidspunkt for slippet og hvem eller hva som ble sluppet. Hovedkilden til denne kategorien har vært Johnny Haugens artikkel: "Flyslipp-operasjoner på Agder 1940-45", i Agder historielags årsskrift fra 2006. I tillegg har flere enkeltpersoner bidratt med tips om detaljer.

Jøder i Agder

Kartet viser hvor jøder befant seg i Agder under okkupasjonen. Ved å klikke på et ikon vil du få informasjon om navn, opprinnelse, arrestasjoner m.m. Hovedkilden til denne kategorien har vært: Gro Kvanvig (red.), Thomas Hagen og Roger Tronstads "Jakten etter jødene på Agder", utgitt i 2010 i Kristiansand av Stiftelsen Arkivet.

Radiostasjoner

Kartet viser hvor motstandsbevegelsen (SIS— og SOE-gruppene) hadde baser for sine radiostasjoner i Agder under okkupasjonstiden. Ved å klikke på et ikon vil du få informasjon om forflytninger, deltakere m.m. Hovedkilden til denne kategorien har vært R. Ulsteins "Etterretningstjenesten i Norge 1940- 45" 3 Bd, utgitt i 1990 i Oslo. I tillegg har Arkivet fått informasjon fra personer med lokalkunnskap

Gestapo-aksjoner

Kartet viser Gestapo-aksjoner på Agder. Ved å klikke på et ikon får du blant annet informasjon om hvor det ble holdt aksjoner, hvem som ble tatt og deres skjebner. Hovedkilder for denne kategorien har vært Kristen Taraldsens "Arkivet— torturens høyborg", utgitt i 2003 i Kristiansand av Stiftelsen Arkivet, samt politirapporten som ble utarbeidet etter krigen, blant annet etter avhør av Rudolf Kerner.

Har du innspill om kartene, kan du ta kontakt med Jon Audun Johnsen på epost.