KRISTIANSAND: Det var ved 03.30-tiden natt til mandag 23. august i fjor høst at den da 17,5 år gamle gutten maskerte seg og gikk inn med en softgun på Shell 7/Eleven-stasjonen på Brennåsen i Songdalen.

Inne på stasjonen rettet han våpenet mot kvinnen (20) som var alene på jobb. Hun fulgte ransmannens ordre til punkt og prikke, og leverte fra seg 6500 kroner som lå i kassene. I retten forklarte hun at hun fryktet at ransmannen var ruset.

Etter ett minutt forlot 17-åringen stasjonen og kvinnen på jobb trykte inn ransalarmen. Alarmen virket imidlertid ikke og hun måtte bruke telefon for å alarmere politiet om ranet.

Truet av kreditorer

Kvelden i forkant av ranet hadde venndølen fått advarsel om at det ville bli rettet represalier mot ham dersom han ikke gjorde opp en del av narkogjeld på 20.000 kroner. Han kontaktet en kompis (18) fra Kristiansand.

Han forklarte at han trengte penger og ran ble nevnt som en av mulighetene. 18-åringen fikk tak i en bil og sammen kjørte de vestover på E 39. De hadde tidligere hørt om ran ved bensinstasjonen på Brennåsen og bestemte seg derfor for å slå til.

Maskert og bevæpnet

17-åringen hadde med seg en grå softgunpistol, men dette skal 18-åringen ikke ha visst. Da de kom til bensinstasjonen parkerte de bilen på baksiden og 17-åringen maskerte seg. Inne på stasjonen gjennomførte han ranet.

Utbyttet ble 6500 kroner og beløpet ble overlevert kreditorene på Slettheia samme natt. 18-åringen fikk ikke noe av utbyttet. 18-åringen ble også tiltalt for å ha kjørt fluktbilen uten gyldig førerkort, mens 17-åringen ble tiltalt for heleri av en stjålet pc.

I Kristiansand tingrett erkjente begge mennene straffskyld.

– Retten legger i denne sammenheng vekt på at både bruk av maskering og bruk av den pistollignende softgun fremsto som svært skremmende for den ansatte. Herunder har retten tatt i betraktning at hun var alene på jobb og at ranet fant sted nattetid, skriver retten i dommen.

Under rehabilitering

17-åringen er i en rehabiliteringssituasjon og han ble derfor dømt til samfunnsstraff. Også 18-åringen må sone samfunnsstraff. Begge er tidligere straffedømt.

17-åringen, som truet med pistol, må gjennomføre 210 timers samfunnsstraff. Deler av straffen er fellesstraff i forbindelse med tidligere kriminalitet. 18-åringen må sone 235 timers samfunnsstraff.

De to må i fellesskap erstatte ransutbyttet på 6500 kroner og betale oppreisning på 50000 kroner til kvinnen som ble ranet.