KRISTIANSAND: Det er en tidlig mandag morgen, og byens borgere er på desperat kaffejakt. Slik kan det i alle fall se ut, der vi må skuffe den ene kunden etter den andre med et kroppsspråk som sier «stengt». Vi er på lille Cuba Life i Tollbodgata, hvor barista Iliuska Espinosa er i ferd med å lære oss en og annen ting om kaffe. Som cubaner har hun et langt og kjærlig forhold til drikken.

– I Europa drikker barn sjokolademelk til frokost. På Cuba drikker de kaffe latte. Hele oppveksten våkner vi til kaffelukt tidlig om morgenen. Akkurat som musikk, har kaffe alltid vært en del av cubaneres liv.

Da Espinosa kom til Norge for 11 år siden, ble hun overrasket over nordmenns vaner.

– Nordmenn drikker veldig mye kaffe. Cubanere drikker også mye, men det går mest i små espresso. Nordmenn drikker store kopper, og kan gjerne ha en hel kanne ved siden av seg på kontoret. Med en gang tenkte jeg «Hva er det de drikker, det er jo bare vann», men hvert land har sin kultur. Likevel, man skal ikke kjøpe hva som helst.

– Hvor kjøper dere kaffen?

– Vår filosofi går på å levere god kaffe av ordentlige råvarer. Men mest tenker vi på at arbeiderne som produserer den skal få mat og tak over hodet. Vi handler all kaffen fra små gårder i Sør-Amerika, Asia og Afrika. Det er viktig å vite hvor kaffen kommer fra, det gjør man ikke om man handler fra store kjeder.

Se video øverst i saken.

Foto: Mai Linn Opseth Tronstad