KRISTIANSAND: Det bekrefter partiets gruppeleder Tor S. Utsogn overfor fvn.no.

– Nå som koalisjonen har landet på en enighet, kan jeg i ettertid si at det ikke ville vært mulig å fortsette i et samarbeid som så til de grader går imot en av våre kjernesaker, i forhold til bomstasjoner og parkeringsavgift på private områder, sier Frp-sjefen i Kristiansand.

MEN DETTE SA UTSOGN SIST: Frp må akseptere bomring og parkeringsavgifter

Høyre og KrF snakket fredag på kammerset, og avviser nå at de vil innføre bomring og parkeringsavgift for å ramme Sørlandsparken, et utspill som var en ildrød klut i fjeset på Frp – blant andre.

Misforståelse

– Vi vil gjerne oppklare den misforståelsen som går ut på at det skal være en jernring, eller at Sørlandsparken skal pepres med bomstasjoner. Dette er ikke en aksjon mot Sørlandsparken, og vi skal ikke bruke bommen for å gjenopprette balanse med Kvadraturen, uttalte ordfører Arvid Grundekjøn til fvn.no like etter møtet.

Utsogn deltok på møtet via telefon fra Oslo, der han er vararepresentant på Stortinget. Han er lettet og glad for at saken gikk «vår vei», som han sier.

Samtidig går Utsogn altså mye lengre enn han gjorde i Fædrelandsvennen torsdag, da han mente det var «helt legitimt» å reise debatten, og at «den borgerlige koalisjonen har ikke noe med denne saken å gjøre».

Holde ro i rekkene

– Det er lett å si det du gjør nå?

– Dette kan jeg si nå, men når vi er i et samarbeid, da må man holde ro i rekkene og ta ting internt, svarer Utsogn.

– Truet du, under møtet med Høyre og KrF fredag, med å trekke Frp fra samarbeidet?

– Nå må jeg tenke meg om. Nei, det nevnte jeg ikke, svarer Utsogn.

Bompenger

– Partnerne dine mener dagens bompengesystem er urettferdig, og vil flytte bomstasjoner. Hva mener Frp?

– Vi har i bystyret tidligere foreslått å foreta en ny vurdering av bomstasjonene, så den debatten er vi for. Jeg vil ikke ha noen formening nå om hvor de skal stå, men plasseringen av de fem stasjonene må være mer rettferdig enn i dag, svarer gruppelederen.

Bardust

Selv KrFs gruppeleder innrømmer at utspillet fra partiets varaordfører kom bardust.

– Det kom litt overraskende på KrF. Vi er negative både til bomring og parkeringsavgift der ute, og vil ikke straffe Sørlandsparken, uttaler Arvid Omdal til fvn.no.

Før sommeren droppet bystyret det planlagte tiltaket med to timer gratis parkering i Slottet og Gyldengården, for å gi et puff til handelen i Kvadraturen. Fredag foreslo varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) å hente fram denne «gulroten» fra skuffen i stedet for å bruke «pisk» i Sørlandsparken.

– Også dette er et Frp-forslag, så det ønsker vi. Men kostnadssiden er høy, så dette er kanskje noe vi må innføre gradvis, mener Utsogn.

Prisen for parkeringstiltaket er beregnet til åtte millioner kroner i året.