AGDER: — Denne avtalen er svært viktig for landbruket på Sørlandet, sier Henriksen.

Hun har samarbeidet tett med leder av bondelaget i Vest-Agder Birte Usland i denne saken. Kari Henriksen jobber normalt ikke med landbrukssaker, men i dette tilfellet har hun engasjert seg. Noe Usland setter pris på.

Etter lange samtaler i regjeringen fikk Senterpartiet gjennomslag for endringene i tollsatsene på en rekke matvarer. Man går fra kronetoll til prosenttoll. Dette gjelder blant annet storfekjøtt, mest biffer og fileter, lammekjøtt og såkalte harde oster.

Endringen har møtt sterk motstand blant forbrukere, som peker på at maten blir dyrere, importører av ost, som frykter salget blir borte, og nå sist fra EU, som er lite glade for at Norge styrker tollvernet.

Men regjeringens nye politikk roses av stortingsrepresentant Kari Henriksen.

— Bøndene må få avkastning på sine produkter, og denne endringen betyr mye for å opprettholde et variert og godt landbruk i fylket, sier Henriksen.

Henriksen peker på at bøndene var misfornøyd etter landbruksoppgjøret i fjor, men at denne nedringen bedrer vilkårene for denne gruppa.

— Du frykter ikke reaksjoner på at lørdagsbiffen og fårikålgryten nå blir dyrere?

— Jeg tror ikke det blir veldig mye dyrere. Vi har i utgangspunktet utrolig rimelig kjøtt i Norge, mener Henriksen og nevner ribbe og koteletter helt ned i 20-30 kroner kiloen som eksempler på dette.

— Jeg tror forbrukerne er villig til å betale for kvalitet, og norske bønder leverer kvalitetsprodukter. Det er også viktig at vi får nye generasjoner til å satse på bondeyrket, og politisk er det viktig med et desentralisert landbruk.

— Denne endringen sikrer dette, mener Henriksen.