FOLKEHELSE: Forprosjektet som skal kartlegge stier og veier langs Lillesands kyst er i gang. Her i Lauvika på Trøe ligger forholdene allerede til rette, med den gamle veien som går til Vestre Vallesverd. Janne Johnsen, prosjektleder i Midt-Agder Friluftsråd, avdelingsingeniør Ole Martin Aanonsen i Lillesand kommune og Per Svein Holte, daglig leder i Midt-Agder friluftsråd, gleder seg over prosjektet, som skal sikre allmennheten tilkomst til sjøen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
KART: Selmer er ikke lokalkjent i Lillesand, men benytter seg av kart og gps for å finne frem. Etterpå tegner han inn hvor han har gått i et nytt kart. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
NY TUR: Aksel Selmer pakker kart og gps. Tidligere har han laget traseer for terrengsykkelritt og turguide for sykkel. Blant annet har han traseansvar for UltraBirken, terrengversjonen av Birkebeinerrittet. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
HVOR? Aksel Selmer spør gjerne etter veien. Så får folk samtidig vite hva han gjør inne på tunet deres. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
I seks uker skal Selmer saumfare turstier i Lillesand. Forslaget skal siden leveres Midt-Agder friluftsråd og Lillesand kommune, som tar kontakt med grunneierne. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
NATUROPPLEVELSER: Kanskje er det en bever som har laget denne kvistdemningen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
KYSTEN: Endelig havgløtt, men det er alt for bratt å gå videre. Kanskje egnet som en avstikker? Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
RESULTATET: Alle avstikkere og krumspring vises på gps-en etter turen. Det danner grunnlaget for traseen Selmer skal foreslå som kyststi i Lillesand. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Jeg burde kanskje hatt på meg en gul vest det sto Lillesand kommune på. Folk lurer vel på hva jeg holder på med, sier Aksel Selmer.

Han er stifinner. I seks uker skal han kartlegge eksisterende stier langs kysten av Lillesand, fra Grimstad grense i øst til Kristiansand grense i vest. Oppdraget er å finne en mest mulig sammenhengende sti langs kysten. Ikke sjelden går turen inn i private hyttetun og fremmede hager.

— En og annen hissig hund har det nok vært. Da går man litt mer varsomt. Ellers har jeg bare støtt på hare, mink og rådyr, sier Selmer.

Gps

Han noterer hvor det kan være fremkommelig for rullestolbrukere eller barnevogner, og hvor det er for ulendt.

Nå er han på jakt etter en forbindelse mellom Østre Vallesverd og Trøe, og trasker inn en løvdekket og gjørmete traktorvei.

— Slike fine stier ender ofte i en hytte, sier Selmer, og ender ganske riktig ved en hytte ved sjøen. Langs vannkanten er det for bratt til å gå videre, og ikke egnet som kyststi.

— Her er det bare å snu og se om jeg finner en annen vei lenger oppe, sier stifinneren.

Med seg i sekken har han flere kart, gps og mobiltelefon, som også har gps. Han har gått mye i sikksakk på sin ferd gjennom kommunen.

Få inngrep

Når Selmer har saumfart kystområdene i kommunen, skal forslagene tegnes inn på et kart. Da overtar Midt-Agder Friluftsråd. Kartleggingen skal være ferdig i løpet av februar.

— Vi skal gjøre minst mulig inngrep i naturen, forteller Janne Johnsen. Hun er prosjektleder for kyststien i Midt-Agder Friluftsråd.

Friluftsrådet samarbeider med Lillesand kommune om forprosjektet, som er finansiert med 100.000 kroner fra Aust-Agder fylkeskommune. Alt skal skje i samarbeid med grunneiere i strandsonen.

— Vi vil unngå konflikter for enhver pris. Ingenting blir gjort uten at grunneierne blir tatt med på råd, lover avdelingsingeniør Ole Martin Aanonsen i Lillesand kommune.

Målet er bedre folkehelse.

— Noe av hovedhensikten er å sikre allmennheten en bedre tilkomst til sjøen. Stiene ligger der allerede i dag, men det er ikke mange som bruker dem, sier Aanonsen.

Samarbeid

Grunneier vil bli kontaktet av kommunen når forprosjektet er fullført. Noen har kanskje allerede oppdaget stifinneren rundt hushjørnet.

— Når jeg treffer på folk, tar jeg kontakt og forteller hva som er mitt ærend. Da er de fleste veldig hjelpsomme, sier Aksel Selmer.