Økonomidirektør Terje Fjellvang legger frem forslaget. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Det foreslås å legge ned Justvik skole og lage en kombinert skole på Havlimyra, opplyste økonomidirektør Terje Fjellvang i bystyret onsdag kveld.

Til sammen skal skole og barnehage spare 76,5 millioner kroner i perioden 2013–16. Skolesektoren får øksa midt i fanget, med innsparingskrav på ni millioner i 2013, 13 millioner i 2014 og 20,6 millioner de to påfølgende årene.

Mest dramatisk – og omstridt – er den foreslåtte nedleggelsen av Justvik skole fra 2016, for i stedet å etablere et barnetrinn på Havlimyra skole på Justneshalvøya. Dermed blir dette en 1.-10.-skole med opptil 800 elever.

Dyr struktur

Men også i Vågsbygd skjer det innstramminger. Allerede neste år skal administrasjonen ved Voie og Torkelsmyra skoler slås sammen. Det samme skjer med Vågsbygd og Åsane skoler året etter, fra høsten 2014. — Vi legger ikke ned Voie skole og selger bygningene, men har småtrinnet på Voie og de eldre på Torkelsmyra. Det samme skjer med Åsane og Vågsbygd, forklarte Fjellvang.

Bakgrunnen for innsparingen er at Kristiansand forholdsmessig har brukt mye penger på skolestruktur, lite på eldreomsorg. Byen har 254 elever per grunnskole, mot 324 i andre storbyer. Dette koster 40 millioner kroner ekstra per år. Det betyr at Kristiansand, om den skulle ligge på snittet, burde klare seg med 30 grunnskoler, i stedet for 38. Man regner at én skole mindre betyr opp mot tre millioner i innsparing.

Rektoren ved Justvik skole er til stede i bystyret, men tar ingen sorger på forskudd:

— Jeg er rolig for at dette vil gå bra, sier Helge Sannes til Fædrelandsvennen etter å ha fått nyheten servert onsdag kveld.

— Hvordan kan du være det?

— Jeg tror ikke politikerne går inn for en storskole med 800 elever. Dette vil også få store konsekvenser for bydelen Justvik, svarer Sannes.

- Styrt av økonomi

Leder av oppvekststyret Mette F. Roth (H) har tidligere uttalt seg skeptisk til så store skoler – dagens største har 450 elever. Onsdag kunne hun ikke love hjelp til rektoren.

— Jeg har hørt at de er rolige på Justvik, men vet ikke hvorfor. Vi har jo ikke avgjort noen ting. I utgangspunktet var vi skeptiske, men vi er veldig styrt av økonomi nå, konstaterer hun.

— Så dere kan godta 800 elever på samme skole?

— Jeg vil ikke svare ja eller nei før vi har diskutert dette i gruppa. Ingen kan si at storskoler er galt, de tiltrekker seg ofte gode lærekrefter og et godt læringsmiljø, men vi har jpo ingen erfaring med dette i Kristiansand ennå, svarer Roth.

Rådmannen ser fortsatt behov for å oppgrade skoler og barnehager, og har satt av 216,5 millioner kroner til investeringer i løpet av de fire neste årene.

Barnehagesektoren skal spare 3,9 millioner kroner i året, blant annet ved at Sentrum Lekesenter og Hamretun barnehage legges ned fra neste høst. I budsjettet slås det fast at kostnadskuttet på skole og barnehage nok vil ramme pedagog-/voksentettheten.