KRISTIANSAND: Tre år etter at hun ble stoppet på flyplassen i Bolivia med åtte kilo kokain i kofferten, står 21-åringen nå tiltalt for smuglingsforsøk i Oslo tingrett.

— Jeg ser frem til å komme i gang og få lagt saken bak meg, sier 21-åringen til fvn.no, via sin advokat.

I forkant av rettssaken har kvinnen sagt ja til å svare på noen spørsmål gjennom sin forsvarer, Carl Bore. Siden pågripelsen i mai 2008 har saken fått massiv oppmerksomhet i norsk presse. Bore forteller at 21-åringen har opplevd trykket som belastende og at hun derfor vil skjerme seg fra pressen i dagene før rettssaken.

Les også: Over 40 vitner i Bolivia-saken

Rømte til Norge

Forhistorien er nå kjent for de fleste. I mai 2008 dro den da 18 år gamle Høvåg-kvinnen til Bolivia sammen med to venninner. På vei hjem igjen ble de stoppet på flyplassen i Cochabamba med 22,4 kilo kokain i bagasjen. Etter 20 måneder rømte hun hjem til Norge, hvor hun ble avhørt av Kripos og deretter tiltalt.

De to andre kvinnene ble dømt til lange fengselsstraffer i Bolivia. En av dem sitter fortsatt fengslet, mens den andre har forsvunnet etter å ha blitt løslatt mot kausjon.

21-åringen har tidligere sagt at hun trodde de skulle til Spania for å male hus, og at hun først fikk rede på at de skulle til Bolivia da de sto klare til avreise på Gardermoen. I ettertid har de to andre hevdet at venninnen fra Høvåg hele tiden visste hvor de skulle. Utover å benekte denne påstanden ønsker ikke 21-åringen å uttale seg noe særlig om omstendighetene rundt reisen.

— Hun vil redegjøre grundig for dette under rettssaken, sier Carl Bore.

21-åringen ble løslatt fra fengselet i Cochabamba i oktober 2009, etter å ha betalt en kausjon på 165.000 kroner. Hun beskriver det 20 måneder lange fengselsoppholdet som tøft.

— Familien var et stort savn og jeg følte meg ofte tom og ensom. Samtidig var det godt at familie og venner kunne komme så ofte på besøk som de gjorde, sier hun.

Takker foreldrene

To dager etter arrestasjonen ringte hun hjem for å fortelle hva som hadde skjedd. Det neste halvannet året kom foreldrene på besøk flere ganger. De var også til stede da hun satt på tiltalebenken i Bolivia i desember 2009. — Jeg kunne ikke ha fått noen bedre støtte eller ønsket meg bedre foreldre, sier 21-åringen.

Få minutter etter at retten var satt, ble saken utsatt på ubestemt tid på grunn av et manglende vitne. 21-åringen og hennes foreldre har fortalt at de da mistet all tiltro til en rettferdig rettssak. I februar 2010 rømte 21-åringen fra landet. Etter å ha skiftet etternavn og fått nytt pass kom hun seg over grensen til Chile og deretter til Norge. Nå er hun i full gang med mediestudier. Tidligere har hun jobbet i en klesbutikk og i det siste har hun også anmeldt filmer for en radiostasjon.

- Det var fantastisk å komme hjem. Det har vært en ekstrem støtte fra alle, både slekt, venner og omgangskrets. Jeg har også hatt et greit forhold til Kripos, selv om tiltalen var veldig skuffende, sier 21-åringen.

Ifølge Carl Bore vil begge foreldrene følge rettsforhandlingene i Oslo.

— De er glade for at saken kommer opp i en norsk rett og nå blir belyst i sin fulle bredde, slik at datteren kan bli renvasket en gang for alle, sier Bore.

Ingen kontakt med de andre

Advokaten legger til at 21-åringen har full tillit til det norske rettsvesenet.

– Det var også derfor hun besluttet å dra hjem. Hun hadde ikke tro på tro på det bolivianske rettssystemet, sier Bore.

Kvinnen valgte tidlig å forklare seg for politiet i Bolivia etter pågripelsen. Det førte til at forholdet mellom henne og de to andre ble anstrengt. Etter hvert ble 21-åringen flyttet til et annet fengsel, angivelig som et resultat av trusler fra en av de andre. I dag har kvinnen ingen kontakt med sine tidligere venninner.

– Det er ingen kontakt og det blir ingen ytterligere kontakt, sier 21-åringen.

– Hva vil du si til dem som tror at du er skyldig?

– Det er fort gjort å dømme folk uten å ha grunnlag for det. Når det er sagt, opplever jeg ikke at jeg er forhåndsdømt på Sørlandet. Tvert imot føler jeg stor støtte og at folk der ser at jeg ble ført bak lyset. Jeg håper det er slik også andre steder, sier hun.

Fvn.no følger rettssaken.

VITNER: Madeleine Rodriguez (t.v.) og Stina Brendemo Hagen er begge oppført som vitner under rettssaken i Oslo. Brendemo Hagen rømte fra Bolivia i juli og befinner seg nå på ukjent sted. Foto: Hans O. Torgersen, Aftenposten. Foto: Torgersen Hans O