OSLO: Flere av styremedlemmene uttrykte sterk skepsis mot modellen. Mange er skeptiske når det gjelder fordeling mellom de ulike helseforetakene.

— Jeg vil at vi tenker nøye gjennom hva som er den riktige varianten av inntektsmodellen. Jeg oppfatter at det er helt uaktuelt å ikke gå for den inntektsmodellen man mener er den riktige, sa styreleder Hanne Harlem.

Skepsis fra Agderbenken

I dagens Fædrelandsvennen ropte en felles agderbenk varsko for Sørlandet. De var bekymret for at Sørlandet sykehus får mindre penger til bruk i psykisk helsevern. Særlig var de urolige med tanke på levekårsutfordringene på Sørlandet.

— Jeg kan ikke forstå at en sørlendings psykiske helse er mindre verd enn en osloborgers, sa Freddy de Ruiter (Ap).

Han og resten av benken mener at Sørlandet sykehus får 100 millioner kroner mindre enn de skulle hatt å rutte med neste år. Ifølge styremøtet i Helse Sør-Øst får Sørlandet sykehus imidlertid 73 millioner mer – fordelt på de neste tre årene.

Innviklet

Den kompliserte modellen førte til store diskusjoner på styremøtet.

— Det er et stort misforhold mellom det Agderbenken mener og det som er presentert her i dag, sa styremedlem Linda Verdal fra Vest-Agder.

— Min opplevelse er at vi sa det riktige her i dag. Vi har hatt en henvendelse fra Agderbenken og svart på det skriftlig. Totalt sett skal Sørlandet få tilført 73 millioner kroner, sa styreleder Hanne Harlem.

I pausen tok viseadministrerende direktør Atle Brynestad flip-overen fatt for å tegne og forklare hvordan fordelingen egentlig blir. Konklusjonen hans er at Sørlandet får mer penger enn de ville fått dersom modellen ikke ble innført.

Oslo-resten

Flere av representantene tok opp utfordringene Sørlandet har når det gjelder psykisk helse.

Det ble også diskutert hvorvidt inntektsmodellen gir en mer rettferdig fordeling, og at diskusjonen har blitt en kniving mellom Oslo og resten.

— Hvis vi måtte ha en regional dugnad, og trekke inn penger fra hele regionen for å putte dem et sted, er det best om det blir trukket inn på den mest rettferdige måten, nemlig gjennom inntektsmodellen. Vi har en diskusjon om det er nødvendig å gjøre andre ting i tillegg, sa Harlem.

Målet med den nye modellen er ifølge styredokumentene «å fordele inntekter til sykehusområdene slik at de kan levere gode og likeverdige helsetjenester som er tilpasset befolkningens ulike behov og sykehusområdenes forskjellige kostnadsmessige forutsetninger.» Sørlandet sykehus har kommet med en rekke innsigelser mot modellen.