BYKLE: – Det er jo det største enkeltarrangementet her, så dette betyr mye for oss, sier Ole P. Bruun, daglig leder ved Hovden Høyfjellsenter. Sammen med Ivo Velikov fra Hovden Høyfjellshotell, Torfinn Haugen fra høyfjellsenteret og Erling Dåsvatn fra Skikroa, var han i går i full sving med å rigge det store suppeteltet i sentrum av fjellbygda. Her skal slitne syklister serveres den tradisjonsrike Setesdals-suppa – når de endelig når mål.

– Suppa består av masse grønnsaker, røykt sauekjøtt og svineknoker. Salt og god og med masse næring, konstaterer Erling Dåsvatn.

Opplevelser

Torfinn Haugen skal selv sykle rittet. Han ser fram til turen, men regner ikke med å havne i tet.

– I år skal jeg være med i en grei gruppe som satser mer på opplevelse og tur, enn på selve konkurransen. Målet er å greie det på rundt åtte timer. Tidligere har jeg greid turen på seks og en halv time, forteller han.

Gjengen som klargjør alt for gjestene, gleder seg til ei helg med liv og røre.

– Ellers er jo dette en ganske stille tid, konkluderer de.

Men når syklistene strømmer inn over målstreken, står stemningen i taket både blant deltakerne og publikum.

– Noen er helt ferdige og kollapser totalt. Men så kvikner de til igjen og «tar den helt ut» utover kvelden med fest og moro, forteller de.

– Andre igjen er mer av typen som trekker på skuldrene, snur i sentrum og sykler tilbake til Kristiansand om kvelden, eller de fortsetter videre til Bø, ler Ole P. Bruun.

Viktig

Ved Hovden Høyfjellshotell plantes, feies og ryddes det foran hovedinngangen. Også her er sykkelrittet en viktig begivenhet.

– Mai er jo veldig rolig turistmessig, men i helgen blir det smekkfullt. Det finnes fremdeles ledige senger på Hovdestøylen, men det begynner å fylles opp der også. En del har ringt oss de siste dagene og bedt om hjelp til å finne overnattingsplass. De har trent i lange tider og forberedt alle detaljer rundt syklingen, men glemt å tenke på hvor de skal sove, forteller resepsjonssjef Anette Fagerberg, lattermildt.

Stor bankett

På Høyfjellshotellet tar de imot 300 syklister til bankett lørdag kveld i sin nyoppussede festsal. På Hovdestøylen er det foreløpig påmeldt 70, så her er det plass til sultne etternølerne.

Charlotte Beckmann Østby ved Destinasjon Hovden forteller om stor dugnadsånd og masse entusiasme hos hovdenfolket foran denne helgen.

– Alle gleder seg, og det er en samlet turistnæring som tar imot de syklende gjestene i sentrum med matservering og stands fra de ulike bedriftene, forteller hun.

I overkant av 1600 syklister er påmeldt Colorline Setesdal Tour lørdag.