KVINESDAL: Personene som skal avhøres, var vitner til at 63 år gamle Jakob Senland gikk gjennom isen med gravemaskinen sin på Homstjørna ved Storekvina. Mannen kom seg ikke ut av gravemaskinen, og ble erklært omkommet da han ble hentet opp av dykkere over en time etter at han gikk gjennom isen.

— Vi gjennomfører avhørene for å få en skildring av vitner på stedet om hva som faktisk skjedde, sier lensmann Jan Magne Olsen i Kvinesdal til fvn.no.

- Oversiktlig

Om lag ti personer var til stede da ulykken inntraff like før klokken 18 lørdag kveld. Flere av dem hoppet i vannet for å redde Jakob Senland, men klarte det ikke.

— Det var en god del vitner til stede, men det blir neppe aktuelt å snakke med alle. Dette er en ulykke som i seg selv er oversiktlig, men tragisk, sier lensmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GIKK GJENNOM ISEN: Grabben på gravemaskinen ble hengende fast på isoverflaten etter ulykken. Sambygdinger gikk i vannet for å redde mannen, uten å lykkes. (Foto: Torbjørn Witzøe) Foto: Torbjørn Witzøe

Ulykken skjedde da mannen var på vei mot land med gravemaskinen. Sammen med andre personer hadde han hentet opp en traktor som gikk gjennom isen på Homstjørna dagen i forveien. Han kjørte en ni tonns gravemaskin da isen ga etter. Isen var mellom 25 og 30 centimeter tykk på ulykkesstedet.

Rutinemessig

Det ble gjort tekniske undersøkelser av politimennene som var på ulykkesstedet lørdag kveld. Foreløpig er det uklart om etterforskningen skal fortsette etter at avhørene er ferdige.

— Dette er en ren rutinemessig undersøkelse. Vi kartlegger hva som har skjedd for å være sikre på at det ikke har skjedd straffbare forhold. Etter avhørene vil vi ha en oppsummering med påtalejurist om hva mer som er hensiktsmessig å gjøre, sier Olsen.

Maskinentreprenør Jakob Senland eide selv gravemaskinen som gikk under. Kvindølen var ikke på jobb, men utførte, ifølge de opplysninger politiet har, en tjeneste for sambygdinger som måtte ha hjelp til å få opp traktoren.

- Ikke arbeidsulykke

— Jeg har snakket med Arbeidstilsynet i dag, og skal ha en prat med dem etter avhørene. Per nå mener vi at dette ikke var en arbeidsulykke. Arbeidstilsynet vil trekke konklusjon senere, sier lensmannen.

63 år gamle Senland beskrives som en erfaren maskinfører, og ulykken har preget Kvinesdal de siste dagene.

— Jakob Senland var godt likt, og hadde en stor bekjentskapskrets. I dag går våre tanker til hans nærmeste familie, sa ordfører Odd Omland til Fædrelandsvennen søndag.