TRONDHEIM: Det krevdes 2/3 flertall for lovendringen, og med 145 mot 36 stemmer ble saken avgjort med solid margin.

Kjell Magne Bondevik ankom Rica Nidelven Hotel midt under den drøyt tre timer lange debatten, og noe uventet besteg han raskt talerstolen under sitt 24. landsmøte.

– Det er lov å skifte mening, åpnet Kjell Magne Bondevik, før 63-åringen la til at han har gjort det selv.

– Jeg skjønner at noen er urolige, men dette innebærer overhodet ikke en svekkelse av partiets verdigrunnlag. Tvert imot, sa den tidligere partilederen (1983-95) og statsministeren (1997-2000 og 2001-05).

Han poengterte at det er forskjell på kristendom og parti, samtidig som man er enige om at det skal være en sammenheng.

Striden om KrFs bekjennelsesplikt har pågått i årevis. Hensikten med paragrafen har vært å sikre kristne tillitsvalgte, mens motstanderne har forfektet at en persons bekjennelse sier lite om politisk standpunkt.

Foto: Vegard Damsgaard

– Jeg skal komme med en bekjennelse: Jeg begynte i politikken i 2000, og var imot å fjerne paragrafen. Men til slutt klarte jeg ikke å argumentere for å beholde den, sa stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder.

– Hvis dette blir et spørsmål for eller imot Jesus, da henger ikke jeg helt med, sa nestleder Jon Olav Strand fra Aust-Agder KrF, som nå ser fram til å samarbeide med nye medlemmer i partiet.

– Jeg ønsker å beholde bekjennelsesparagrafen, og tror den styrker partiets troverdighet, sa KrFU-leder Johan Fredric Key Berntsen fra Vest-Agder.

Han og flere andre la til at de kunne leve med begge utfall:

– Jeg elsker KrF og alle her uansett, sa Key Berntsen, og salen kvitterte med latter.

– Et parti er i sitt vesen ekskluderende, forkynte Olaf Engestøl jr. fra Iveland.

Den 21 år gamle ordførerkandidaten spurte om partiet skulle snu i alle saker som kan støte bort velgere, så som kampen for ekteskapet, restriktiv alkoholpolitikk og mot selvbestemt abort.

Foto: Vegard Damsgaard

– Jeg mener bekjennelsesparagrafen er limet som holder oss sammen i partiet, fra venstre til høyre fløy. Det er for tidlig å ta vekk en grunnstein i partiet, og jeg håper vi oppnår nok stemmer til å beholde den, sier Johan Fredric Key Berntsen til Fædrelandsvennen.

Heretter skal det hete at «Alle tillitsvalgte og folkevalgte for Kristelig Folkeparti er forpliktet på og skal arbeide for partiets kristne verdigrunnlag.» (se faktaramme) Men grunnet formaliteter blir den nye paragrafen først innført ved neste landsmøte.

– Et politisk parti skal ikke overprøve folks personlige tro, sa påtroppende partileder Knut Arild Hareide, som etterlyste et ryddigere lovverk og gikk i rette med dem som mener paragrafen er nødvendig for partiets identitet.

Blant de 17 landsmøtedelegatene fra Agder aktet bare tre å stemme imot lovendringen.

Delegater fra Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo foreslo et kompromiss; å bare gjøre rent språklige endringer i paragrafen, men at kravet til kristen tro beholdes. Dette ble nedstemt.