KRISTIANSAND: Rune Heggdal kaller det er en ukultur som har oppstått på ungdomsskolen på Lund i Kristiansand. Torsdag er det foreldremøte for 10.trinn, hvor tema er hasj.

Flere røykere

Rune Heggdal FOTO: ARKIV

– Vi har hatt en markant økning i antall elever som røyker tobakk, og vi vet at det er en tett link mellom vanlig tobakk og hasj. Vi vet at flere elever ved skolen har prøvd hasj. Forrige skoleår hadde vi tre-fire elever som røyket tobakk, nå er det over 20, sier rektoren på Oddemarka.Ungdomsskolen har 450 elever, hvorav 150 tiendeklassinger. Ifølge Heggdal er ingen elever tatt for rusbruk i skoletiden. Røykingen skjer på fritiden. Ungdomsteamet i Kristiansand ble kontaktet og et tverretatlig team bestående av pp-tjenesten, politi og barnevern ble opprettet.

Fikk bekymringsmeldinger

– Vi mottok bekymringsmeldinger fra andre ungdommer utenfor skolen – som selv røyker – om at det er en del hasjrøyking blant Oddemarka-elever. Problemet er ved alle ungdomsskoler, men nå er det Oddemarka som sliter, sier Håvard Berge i det forebyggende tiltaket «Hasjavvenning Kristiansand». Torsdag informerte han foreldre på ungdomsskolen. De samarbeider blant annet med Sørlandet sykehus.

Ifølge Berge er elever i overgangen grunnskole/videregående risikoutsatt.

Får ikke forlate skolen

– En undersøkelse viser at ti prosent 16-åringer i Kristiansand har prøvd ut hasj, mens 20 prosent av 17-åringene gjør det, altså første året på videregående, sier han.

– Hva skyldes det at elever ved din skole prøver ut hasj, Heggdal?

– Vanskelig å gi ett klart svar på det, men det handler nok om miljø og gruppepress.

Skolen har iverksatt tiltak. Personalgruppa er kurset, samtlige elever må være inne på skolens område i skoletiden og fagpersoner har vært inne i klasser og faktainformert elever om farer med hasj. Karin Berthelsen i Ungdomsteamet er glad for at skolen tar rusproblemet på alvor.

Atferdsvansker og mobbing

En annen stor utfordring på Oddemarka er flere elever med atferdsvansker, utagerende atferd og stygg språkbruk.

– Den utagerende atferden har gått utover medelever og personalet ved skolen. Det er økt konfliktnivå og verbal utskjelling av lærere. Også på sosiale medier opplever vi at elever er tøffere med hverandre. Det er trakassering og mobbing.

Rune Heggdal kom fra jobben som rektor på Wilds Minne til Oddemarka. Bydelen Lund har de siste årene fått mer urolige elevgrupper.

– Det er en myte at skoleproblemer ikke finnes på Lund, for det gjør det. Men Oddemarka er ikke verre enn andre, mener skolelederen.