Foto: Tarald Reinholt Aas

MANDAL: — Det var en voldsomt variabel sesong i fjor. Først varte tørken gjennom vår og forsommer. Og så, under lyngtrekket, kom regnet, sier Ralph Johannessen (69), leder i Vest-Agder birøkterlag.

Resultatet ble svært lite lyng å hente pollen fra, og igjen at dem av fylkets 120 vel registrerte birøktere som satset på lynghonning, fikk et svært dårlig år.

Dét gjaldt aller mest langs kysten. Kubene Johannessen selv hadde i innlandet gav avkastning. Dét gjorde på ingen måte dem han hadde i Lindesnes. Produksjonen kollapset for flere av kollegene.

Tegner bra

Årets tørkeperiode, som har gitt skogbrannfare over store deler av Sør-Norge kom tidlig - så tidlig at den ikke bør få innvirkning på lyngveksten.

— Blomstringen er optimal nå. Men varer tørken videre i juni, er det grunn til å bekymre seg, mener Johannessen.

Hjemme på Storaker har han nå om lag 15.000 bier pollen-sultne bier på én kube. Han har vel 25 kuber i alt, plassert flere steder på Sørlandet, for å gardere seg. Bestanden hans henter nektar fra lyng så vel som frukttrær, lind og lønn.

Få bier

Johannessen innrømmer gjerne at birøkting er vanskeligere å leve av enn før. Dét får følger:

— Folk ringer meg, og sier de knapt ser bier i hagene sine. Med mindre bier, blir det også mindre pollinering, forklarer han.

Dét skaper problemer blant annet for fruktbønder, slik Fædrelandsvennens papirutgave nevnte på mandag.

Lite sykdom

Men han ser lyspunkter: Åpen yngelråte, bakteriesykdommen det ble meldt om i januar, har i liten grad nådd Vest-Agder. I nabofylket medførte til sammenligning sykdommen at 25 prosent av bi-bestandene måtte utryddes.

Johannessen vil for øvrig presisere at bakteriene ikke får biene til å råtne - men snarere fortærer føden ment for bie-yngelen.

Og statlige tilskudd til bigårder av en viss størrelse gjør det dessuten mulig å få en viss avkastning fra kubene, fortsetter han.

I eliten

I år følger han ekstra godt med på de 20 tildelte bidronningene han og en kollega disponerer. Som «elitedronninger» er de avlet fram for av birøkterforbundet til å inneha de best mulige egenskaper - samarbeidsevne, gemytt, og egenskapen til å holde kubene friske og frie for døde bier.

— Resultatet legges inn på et dataprogram i Tyskland. De er av en art som er mer allsidig enn den vanlige, brune bia, forklarer birøkteren.

Biene hans summer intenst når kuben åpnes og voksplatene tas opp. Men de prøver ikke å stikke.

— Godt humør. Dette ville ikke skjedd med vanlige, brune bier, konstaterer Johannessen.