VENNESLA: — 52 barn og voksne synes jeg var et bra oppmøte på en dag med ustabilt og kaldt vær. Dette var den tredje turen vi arrangerte i Vennesla i år. Neste tur i november er Heptekjerr, sier turleder Torunn Omdal Stølen.

Hun er en av mange frivillige, engasjert av Den norske turistforening Sør, tidligere kjent som Kristiansand og oppland turistforening.

Turen søndag var lagt til Steinsfossen, nord i Vennesla. Herfra gikk turen til Paulen, videre opp tømmerrenna til Kringsjå og ned Kvernhusdalen.

Oppdager nye steder

— Det varierer hvor vi går. Søndag deltok flere fra Kristiansand og én fra Søgne. Vi oppdager nye plasser, som er ukjent for mange, sier Omdal Stølen.

Da tilbudet Barnas Turlag startet over hele landet for tolv år siden, var det mål om å få flere ut i naturen og gå sammen.

- Barn liker å gå tur

— Barn liker å gå sammen med andre på tur, mener turlederen i Vennesla.

Fagsjef aktivitet i DNT Sør, Per Thomas Skaanes, sier foreningen har flere turlag.

— Det er Kristiansand, Vågsbygd, Søgne og Vennesla. For kort tid siden ble også et nytt turlag etablert i Mandal. Her skal de arrangere minst seks turer i året. Noen samarbeider, forteller han.

Folkehelse

Skaanes er relativt godt fornøyd med responsen med turtilbudet i nærmiljøet.

— På det meste har vi vært mellom 80-00 barn og voksne på en dag, forteller han.

- Et bidrag til folkehelsa?

— Ja, definitivt. Vi jobber med folkehelse i alle ledd. Barnas Turlag er et av mange lavterskeltilbud, hvor vi hjelper barnefamilier ut på tur, sier aktivitetssjefen i turistforeningen.

Opplæring i naturen

Turene er delvis lagt opp med opplæring.

— Det kan være egne turer med et spesifikt tema, som matlaging, bålfyringsteknikk eller spikketurer, forteller Per Thomas Skaanes.

Du trenger ikke være medlem for å delta på Barnas Turlag.