KRISTIANSAND: — Vi har tapt mye penger i år. Det dreier seg om omkring 300.000 kroner. For oss er det veldig mye penger. Vi har fremdeles midler til å holde det gående i sju - åtte måneder, kanskje i opptil ett år. Men deretter er det slutt hvis vi ikke klarer å snu trenden, sier redaktør Oddmund Harsvik til Fædrelandsvennen.

Selgere har forsvunnet

Ifølge Harsvik skyldes pengeproblemene først og fremst at magasinet har mistet en rekke av sine mest stabile selgere i det viktigste nedslagsfeltet, Kristiansand. For ett år siden bestod kjernen av selgere av et team på omkring 30 personer. Omkring to tredeler av disse er nå borte. Harsvik har ingen god forklaring på hvorfor selgerne har forsvunnet.

KLAR juli 2012.

— Det er vanskelig å forklare. Selv om disse har vært med lenge, så er det ikke noen stabil gruppe. For mange av selgerne forandrer livssituasjonen seg raskt. Noen soner dommer, noen blir syke og andre flytter uten forvarsel. Jeg blir i liten grad informert når folk forsvinner fra byen, sier Harsvik.Ifølge redaktøren må det selges minst 12.000 eksemplarer av gatemagasinet ved hver utgivelse for å ha en noenlunde sunn drift. I år har ikke magasinet nådd dette målet. Ved enkeltutgivelser har det vært en betydelig salgssvikt.

Nede i 8000 solgte magasiner

— I år har vi stort sett ligget på mellom 10.000 og 12.000 solgte eksemplarer. Men på det verste har vi vært nede i 8000 - 9000 solgte magasiner. Da ryker pengene fort ut, sier Harsvik.

KLAR selges nå i hele Agder. I tillegg er det startet distribusjon i deler av Telemark. Det er selgere i blant annet Notodden og Kragerø. Dette har kompensert noe for tapet, men på langt nær i nødvendig grad.

Det har også vært sviktende annonsesalg i perioden ettersom det ikke er midler til å ha egne annonseselgere.

— Jeg hadde ønsket at næringslivet i regionen ville benytte oss som annonsekanal. Det ville hjulpet oss mye, sier Harsvik.

Fjorårets overskudd brukt opp

Han sier flere selgere har uttrykt bekymring for situasjonen dersom magasinet må kaste inn håndkle.

— Flere av dem som selger for oss i dag har gjort seg avhengig av denne inntekten. De ser ikke for seg hvordan det skal gå om de mister muligheten, sier Harsvik.

I fjor gikk KLAR med overskudd, men overskuddet er allerede brukt opp til å kompensere for de manglende inntektene i år.

— Konsekvensen av situasjonen er at det finnes mindre penger til å lønne skribenter. I tillegg må vi som allerede jobber i gatemagasinet jobbe enda mer, og gjøre flere av oppgavene med produksjonen selv. Vi må kort og godt knipe inn i alle bauger og kanter, sier Harsvik.

Nå satser han alt på at det blir et godt salg når juletida nærmer seg.

— Vi håper at julenummeret går bedre. Foreløpig har vi ikke gjort noen henvendelser til det politiske miljøet for å søke støtte, men vi får se hva nøden gjør med oss på sikt, sier Harsvik.