SKREMMES IKKE: Rådyret står under de dinglende cd-platene som er ment å skulle skremme dyrene. Men det har ingen virkning. Rådyret lar seg ikke sjenere fra å spise av hageeiernes planter. Foto: Jarle R. Martinsen
GJERDE: Nils Reidar Christensen har måtte gjerde inn frukttrærne for å beskytte dem mot rådyrene. Det hjelper i alle fall. Foto: Jarle R. Martinsen
PAUSE: Rådyret har lagt seg under busken og tatt en pause i hagespisingen. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Det er jo veldig irriterende. Det er kanskje drøy kost å si at de skal skytes, men når de blir så tamme som dette er heller ikke det riktig, sier Nils Reidar Christensen.

Han har hus og hage i Konsul Chr. Salvesensgate, som ligger flere hundre meter fra friluftsområdet Furulunden. Det er ingen hinder for at rådyrene vandrer derfra, krysser en rekke trafikkerte veier og går i

hans og alle andres hager. Her spiser de det som måtte være av lekkerbiskener og gnir sine horn mot trærne.

– Se her, her har bukken gnidd mot stammen, sier Christensen og viser noen skjøre frukttrær i hagen sin. Nå har han gjerdet inn de mest utsatte trærne. Og i tørkestativet har han prøvd å henge opp cd-plater som etter sigende skal skremme. Men det gjør det ikke, det fikk Fædrelandsvennen med selvsyn se da rådyret spaserte og stanset rett under platene.

Båndtvang ga stamme

Det må være veldig spesielt for Mandal å ha en rådyrstamme så å si midt i sentrum. I Furulunden var det for få år siden tre-fire rådyr.

– Men etter at det ble innført båndtvang har stammen økt til rundt 15 dyr som har holdt seg stabilt, forteller rådyrforvalter Roald Larsen i parkvesenet i Mandal kommune.

Han bekrefter at dyrene i år er blitt så tamme at de ikke lenger kvier seg for å forlate Furulunden og gå langt inn mot sentrum. – De er jo veldig vante med alt folkelivet i Furulunden, sier Larsen.

Han har liten medlidenhet med hageeierne. – Jeg får mange klager på rådyrene, men dette må vi leve med. Jeg tror fordelene med å ha denne naturopplevelsen i Furulunden langt overgår de ulempene det er at noen får spist opp planter, sier han.

Mindre attraktivt

Larsen forteller at hans egne foreldre bor i Kallhammerveien helt tett inn til Furulunden. De får daglig besøk av rådyrene som spiser i hagen. – Fremfor å klage, må hageeierne prøve å gjøre det mindre attraktivt for rådyrene. Det gjelder å plante busker og blomster de ikke liker, som magnolia, sier han.

Larsen anbefaler også hageeierne å legge ut såkalt blodmel som avgir en blodlukt som skremmer rådyrene, men som ikke kjennes av mennesker.

Han sier tanken på å skyte rådyrene er ham helt fjern. – Det er riktignok jakttid, og slik sett er de ikke fredet. Men det er ikke lov å bedrive jakt i Furulunden, minner han om.

Skutt på kirkegården

Men på kirkegården ved Mandal kirke var det akkurat det som skjedde i vår. Et rådyr ble skutt av viltnemnda etter at det hadde spist opp et stort antall tulipaner.

– Man kan ikke godt be pårørende la være å plante tulipaner på en kirkegård, så her var det riktig å fjerne dyret, sier Larsen.