AGDER: — Årsaken til den lille nedgangen skyldes nok at det har vært et mer turbulent arbeidsmarked andre steder enn i vårt distrikt. Man ser nemlig en sammenheng mellom at sykefraværet går ned, når arbeidsledigheten stiger. Vi har ikke vært så hardt rammet av det. I tillegg uteble sesonginfluensaen etter nyttår, sier avdelingsdirektør i NAV Vest-Agder, Per Lund.

Det legemeldte sykefraværet i Norge falt med 9,7 prosent i 1. kvartal sammenlignet med samme tid i fjor. Ikke siden 2005 kan man finne bedre resultater. Tall fra NAV viser at det totale fraværet nå ligger på 7 prosent i snitt. Skal man likevel tro tallene, har folk i Ves-Agder vært dårligst på å bedre helsen sin. Vest-Agder kommer dårligst ut med bare 3,8 prosent nedgang.

— Vi har i flere år vært bedre en landsgjennomsnittet på sykefravær. Jeg ser nå at vi likevel må ta i et tak. Arbeidsgivere, arbeidstakere og leger må nå jobbe aktivt med å forebygge sykefravær, sier Lund.

Nabofylket Aust-Agder kommer langt bedre ut med en nedgang i underkant av elleve prosent. Best ut kommer Sør-Trønderlag og Troms med en nedgang på nesten 13 prosent. Sørlendingene generelt ligger likevel midt på tabellen blant alle fylkene med et sykefravær på totalt 6 prosent. Kvinner er mer borte enn menn fra jobben på grunn av sykdom. Ellers er det aldersgruppene 30-34 og 60-64 som er mest utsatt.