KRISTIANSAND: I helgen var KrF samlet i Stavanger for å meisle ut en ny strategi etter fjorårets katastrofevalg. Under møtet kom 2. nestleder Inger Lise Hansen med flere forslag til endringer i liberal retning. Utspillet vakte sterke reaksjoner blant de mer konservative kreftene i partiet.

Fylkesleder for KrF i Møre og Romsdal, Jan Kåre Aurdal, karakteriserte utspillet som illojalt overfor partiledelsen, ettersom forslagene brøt med det vedtatte partiprogrammet. Andre kolleger, deriblant Knut Arild Hareide, mente utspillet var uproblematisk.

Får støtte av Ropstad

Stortingsrepresentant og KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad er av samme oppfatning som Hareide.

— Det er viktig å være tydelige på at partiprogrammet fortsatt gjelder, men samtidig må vi tørre å ta de vanskelige politiske debattene. Jeg har ingenting imot at nestlederen kommer med et slikt utspill, heller ikke i media, sier Ropstad til VG.

Ropstad mener det er plass til både Hansen og partileder Dagfinn Høybråten i ledelsen, men spår samtidig at ledelsessammensetningen kommer til å bli et tema fremover.

— Sammensetningen av partiledelsen kommer til å bli et tema frem mot landsmøtet. Det er helt naturlig når vi gjør et så dårlig valg, sier Ropstad, som mener Høybråten kan være partileder selv om Hansen får flertall for sine endringsforslag i partiet.

- Må snu alle steiner

Partileder Dagfinn Høybråten har overfor Aftenposten understreket at han er valgt frem til 2011, men ønsket for øvrig ikke å kommentere temaet. Inger Lise Hansen fortalte til samme avis at hun mener Høybråten kan være den rette til å fornye partiet.

Selv om KrFU-leder Ropstad roser Hansen for å ta debatten, sier til VG at han stiller seg kritisk til flere av endringene som hun tar til orde for.

— Vi må være villige til å snu alle steiner når vi skal finne ut hvorfor vi ikke fikk større uttelling ved valget. Personlig tror jeg ikke det er partiprogrammet som er problemet. Tvert imot viser mange undersøkelser at vi har stor støtte blant folk både når det gjelder alkoholpolitikken og forholdet til Israel, påpeker han.

KrF oppnådde en oppslutning på 5,5 prosent ved fjorårets stortingsvalg. Det er det dårligste resultatet siden krigen.