FOR MYE PENGER I DO: Kommunen krevde inn mer i gebyr enn tjenestene kostet. Og det er ikke lov. Foto: Scanpix

KRISTIANSAND: – Beløpet er forskjellig fra kunde til kunde. De som bruker mest får tilbake flere hundre tusen kroner, opplyser byingeniør Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune til fvn.no.

Terje Lilletvedt

For eksempel er kommunen skyldig bedriften Xtrata nesten en halv million, Elkem får om lag 240.000 og Tine Meierier 45.000 kroner.For en vanlig husstand på 120 kvadratmeter bruksareal, som ikke har vannmåler (gjelder de fleste i Kristiansand), er beløpet på noe mer beskjedne 250 kroner. Beløpet vil variere ut fra boligens størrelse eller vannforbruk.

Men det er ikke slik at man i dag kan gå ned i den kommunale servicebutikken og kreve beløpet utbetalt i pent brukte sedler.

– Vi har nå sendt ut faktura for denne terminen, og da blir dette beløpet et fratrekk på innbetalingsbeløpet. Så folk skal også denne gang betale litt, de får ikke igjen mer enn de må ut med, opplyser byingeniøren.

Kristiansand kommune har over flere år brukt mindre penger på vann— og avløp enn det er tatt inn via gebyrene, noe som blant annet skyldes at rentekostnadene har vært lavere enn antatt de siste årene.

Tjenestene skal leveres til selvkost, og lovverket gir ikke rom for å spare opp midler lengre enn tre til fem år. Derfor betaler kommunen nå tilbake totalt 10 millioner kroner, fordelt med fem millioner på vanngebyret og fem millioner på avløpsgebyret.

På fakturaen som nå er sendt ut til innbyggere og bedrifter fremkommer rabatten med tekstlinjene «For mye innbetalt vann» og «For mye innbetalt kloakk».