VEST-AGDER: En drosjesjåfør fra Vest-Agder er dømt til å betale 90.000 kroner i bot etter at han søndag 21. november i fjor ble stoppet med en promille på 0,58. Lørdag 20. november deltok mannen på en sammenkomst. Grunnet magetrøbbel forlot han festen, men kom tilbake senere for å følge samboeren hjem. Tiltalte hevdet i retten at han i løpet av kvelden kun drakk litt over to flasker (0.33 l) med pils og en liten dram. Han skal ikke ha drukket noe etter 23.30. Ei heller ikke neste dag.

Tilbød Jägermeister til politiet

Da mannen, samboeren og et annet par forlot festen cirka klokken 04.00, ble de observert av to polititjenestemenn som var ute på en patrulje. Begge forklarte i retten at han kom bort til dem, og at han var tydelig alkoholpåvirket, men ikke overstadig. Han skal også ha holdt fram en flaske med Jägermeister.

– Jeg har spart litt til deg, skal han på spøk ha sagt til en av polititjenestemennene.

Ifølge polititjenestemennene var det bare en liten slump alkohol igjen i flasken. Selv hevder mannen at flasken, som han fikk av en dame på festen, var uåpnet.

Ble gjenkjent

Klokken 11.40 neste dag var en av politimennene ute og kjørte i sin private bil da han observerte en bil som han gjenkjente som en drosjesjåføren ofte bruker. I retten forklarte politimannen at det var tiltalte som kjørte. Med tanke på hva som hadde skjedd samme natt reagerte han på dette, og ringte til politipatruljen som var på vakt.

Politipatruljen som var på vakt fikk kort tid etterpå øye på bilen og også de identifiserte tiltalte som sjåfør av bilen. Patruljen fulgte derfor etter. Kort tid etterpå fant de mannens private bil parkert ved drosjesentralen med motoren på tomgang. Den sto på en åpen plass, og det befant seg ingen personer i eller i nærheten av bilen.

De åpnet døren til drosjesentralen, og der sto mannen i gangen. Politimennene tok han med ut på utsiden, og spurte om han hadde vært på fest og drukket.

Hevdet datteren kjørte

Tiltalte erkjente å ha vært på fest dagen før, men fortalte at han hadde sluttet å drikke tidlig på grunn av sykdom. Etter å ha blåst i et alkometer som gjorde utslag ble han tatt med til en lege for en blodprøve. Prøven viste en alkoholkonsentrasjon i blodet til mannen på 0,58 i promille.

Drosjesjåføren nektet for å ha kjørt bilen, og fortalte i retten at det var datteren som kjørte. Selv lå han syk i bilens baksete. Videre hevdet han at den påviste påvirkningen måtte skyldes en tysk mikstur mot kvalme som han drakk inne på drosjesentralen like før politiet kom. Mannens datter støttet opp om denne forklaringen, men ingen av dem ble trodd av retten.

Mannen ble derfor funnet skyldig i kjøring i påvirket tilstand. Straffen ble satt til betinget fengsel i 18 dager, med en prøvetid på to år. Videre ble han dømt til å betale en bot på 90.000 kroner, samt at han mister sertifikatet i et år. For å få sertifikatet tilbake må han avlegge den praktiske prøven på nytt.