KRISTIANSAND: – En del av dette er klager på fakta og verdivurderinger, men også en del tilleggsopplysninger og søknader om fritak. Skal vi finne det eksakte klageantallet, må vi gå gjennom og systematisere dette, sier Nils Olav Berge, kommunens prosjektleder, til fvn.no.

Først over påske får kommunen tallfestet klagene. Prosjektlederen anslo på forhånd mellom 1000 og 2000 klager, men innrømmet tidligere denne uka å ha bommet grovt.

– Vi havner nok nærmere den normale mengden klager på rundt 10 prosent. Dette skyldes stort behov for å oppgradere fakta i eiendomsregisteret, opplyste Berge til fvn.no på siste klagedag, mandag.

Det lave anslaget var begrunnet med høy kvalitet i registeret, eller matrikkelen, samt at takstfolkene la en nøktern verdivurdering til grunn.

36.588 eiendommene er omtaksert, og antall klager vil ventelig ligge rundt 3500. Mange krever fradrag for kjeller eller loft, som ikke skulle vært medregnet i bruksarealet. Andre er uenige i den skjønnsmessige verdivurderingen.

Administrasjonen retter faktafeil og sender ut brev med nye faktaopplysninger og ny takst og skatt. Disse sendes ut fortløpende med ny klagefrist på tre uker.

Sakkyndig nemnd behandler klager på skjønn og vurderer verdifastsettelsen på nytt.

Hvis nemnda ikke etterkommer klagen, går saken automatisk til ankenemnda. Klagebehandlingen vil pågå til en gang på høsten.