KRISTIANSAND: Finansdepartementet har bråsnudd i saken om skattefrie gaver til Karmel-instituttet, organisasjonen som har finansiert israelske bosettinger på Vestbredden.

17. august konkluderte Finansdepartementet etter åtte måneders saksbehandling med at organisasjonen fortsatt kan motta skattefrie gaver. Torsdag 20. september er saken snudd på hodet.

— Vi utelukker nå Karmel-instituttet fra ordningen, sier statssekretær Roger Schjerva (SV).

Basert på avsløring

STATSSEKRETÆR: Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet sier ingen som gir penger til Karmel-instituttet i 2012 vil kunne trekke beløpene fra på skatten. Foto: Sigurds n, Bj rn

Hele saken startet med Fædrelandsvennens artikler i mai 2011 om den israelske bosettingen Alonei Shilo, som er bygget opp med norske innsamlede midler gjennom Karmel-instituttet. Organisasjonen har mange av sine givere rundt Kristiansand og ellers i Agder og Rogaland.Bosettingssaken var kontroversiell, og politikerne vedtok en lov som åpner for å utelukke enkeltorganisasjoner fra ordningen med skattefrie gaver. Denne trådte i kraft 1. januar, og Norsk Folkehjelp reiste straks sak mot Karmel-instituttet på grunnlag av den nye loven.

Da Finansdepartementet konkluderte i august, sa Roger Schjerva:

— Jeg er glad for at Karmel-instituttet har endret praksis, det viser at lovendringen har hatt ønsket effekt.

Ny informasjon

FORMANN: John Skåland i Karmel-instituttet tror organisasjonen vil tiltrekke seg flere givere etter at Finansdepartementet nå utelukker dem fra skattefradragsordningen. Foto: Kjartan Bjelland

Men Karmels formann John Skåland ville ikke ha på seg at han har gitt etter for press fra SV.I et intervju med Fædrelandsvennen samme dag, lovet han å fortsette å støtte bosettingene i fremtiden. Fædrelandsvennen skrev også hvordan han hadde vært på ny reise på Vestbredden og delt ut penger i bosettingene mens saken hos Finansdepartementet pågikk. Skåland sier han gjorde dette som privatperson. Stortingsrepresentant Alf Holmelid tok kontakt med partifelle Schjerva og krevde ny behandling av saken.

— Hvorfor har dere snudd nå, Schjerva?

— Det er på basis av nye opplysninger, som vi mener gir grunnlag for å utelukke Karmel. De har både i sin medlemsavis og overfor Fædrelandsvennen fortalt om hvordan styreformann reiste ned med en pengesum til en ulovlig bosetting i vår mens saksbehandlingen pågikk.

- Apestreker

Schjerva trekker fram brevet departementet mottok fra Karmel 29. mars i år, der det gis inntrykk av at det er slutt på støtte til bosettingene fra Karmels side.

— I det brevet de sendte tidligere i år, mener jeg organisasjonen rett og slett nærmer seg å bryte med et av Bibelens ti bud.

— Skåland sier gavene i år ble formidlet som privatperson, og ikke via stiftelsen?- Ja, han forsøker å etablere et slikt skille. Det oppfatter jeg som apestreker. Vi kan ikke legge til grunn at styreformannen i Karmel opptrer som brannsjef i Lund kommune når han deler ut penger i en israelsk bosetting på Vestbredden.

Schjerva understreker at departementets saksgang skjer etter fullmakter fra Stortinget, og mener at organisasjonen fikk en fair sjanse til å endre sin praksis.

— De har nå skrevet til oss og sagt at de sannsynligvis vil dele ut mer penger til bosettingene fra 2013. Da har de ikke endret praksis. Nå avskjæres muligheten til skattesubsidier av disse gavene med virkning fra i år, altså skatteåret 2012. ## - Tjener på dette

I Karmel-instituttet tar man nyheten med et smil.— Det er jo synd for de av giverne våre som har benyttet seg av ordningen. Men samlet sett så tjener vi på dette, sier John Skåland når Fædrelandsvennen ringer.

— Hvordan da?

— Dette er jo en sak som gjør at mange får øynene opp for hvordan departementet behandler oss. I dag fikk jeg nye givere fra Nord-Norge, som inntil nylig ikke visste hvem vi er og hva vi driver med.

At Roger Schjerva mener organisasjonen hans har endret forklaring underveis, vil ha ikke høre snakk om.

— Han har sikkert forsøkt å lese mellom linjene i brevene våre. Men jeg har vært veldig nøye med ordvalget, og jeg er rimelig god i norsk språk, sier Skåland.

Nå ser Skåland fram til nye reiser på nyåret, der han vil dele ut flere gaver fra sine støttespillere til de israelske bosetterne i Samaria-området nord på Vestbredden.