BIRKENES/LILLESAND: — Med det samme jeg så den, gjorde den utfall mot meg. Den stupte mot hodet mitt, sier lensmann Ole Gustav Henriksen i Birkenes.

Det var St. Hans-aften. Henriksen jobbet på hytta si. Han hadde virkelig ikke trodd han ville få en papegøye etter seg ved Håverstadvatnet, i Birkenes' «indre bygder». Han hadde lagt merke til fuglen i et tre dagen i forveien, men kun notert seg at den måtte være sjelden.

Nå søkte Henriksen tilflukt. Siden ringte han sin svigerinne.

Henriksens kones søster, Kirsten Engeset, er gift med ingen ringere enn tidligere Dyreparken-direktør Edvard Moseid. Paret har fra før en rekke tamfugler hjemme på Brekkestø. Svigerinnen mente gjesten på hytta så absolutt var en papegøye. Lensmannen forsøkte seg på detektivarbeid blant naboene, men ingen savnet en slik fugl.

Ole Gustav Henriksen, lite villig til en ny konfrontasjon, reiste hjem fra hytta og forsøkte å legge en slagplan med Moseid og Engeset.

Ble buret inne

Imens hadde naboene tatt affære ved Håverstadvatnet.

— Jeg slapp å pågripe den. En nabo hadde hentet et hundebur da han så papegøya sitte på uthuset mitt. Den spaserte rett inn i buret, sier lensmannen.

Derfra føltes det helt naturlig for ham å overlate fuglen til en varetekt hos Edvard Moseid og Kirsten Engeset.

I varetekt

Foto: Christian Nørstebø

— Han er ikke særlig fuglevant, Henriksen, kommenterer Edvard Moseid lattermildt om svogeren.

Han ønsker ikke å vise fram papegøyen på et bilde, av den enkle grunn at han ikke ønsker at falske eiere skal melde seg.

— Men en vanlig papegøyeart er det ikke. De som eier den, kan oppgi kjennetegn til meg, sier Moseid.

På Brekkestø har den selskap av vel tjue andre papegøyer, og spiser godt. Navn har den ikke fått. Men skriker fælt gjør den, forteller den tidligere Dyreparken-direktøren, som håper gjesten ikke lærer de andre papegøyene unoter under varetekten.