OSLO/KRISTIANSAND: – Vi sløser i dag med ressursene, med alle dem som dropper ut av videregående, og det gjelder særlig på yrkesfagene. Derfor griper vi nå fatt i faginnholdet, sier stortingsrepresentant Alf Holmelid fra Sosialistisk Venstreparti.Like før ungdomsleirene til ungdomspartiene i regjeringen, lanserte statsminister Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen onsdag mer skolesatsing.

Lokal eksamen

– Vi ser at yrkesfagene ikke ble godt nok ivaretatt i de opprinnelige rammene for Kunnskapsløftet. Vi foreslår lokal eksamen i engelsk og andre tiltak for å yrkesrette opplæringen bedre. Forslagene sendes nå ut på høring og endringene vil tre i kraft fra og med høsten 2012, sier Kristin Halvorsen.

Kristin Clemet og Høyre startet i sin tid det såkalte Kunnskapsløftet for den videregående skolen. Slagsiden for bejublede programmet var at de yrkesfaglige studieretningene ble vel teoretiske, fordi disse også skulle gi almen studiekompetanse.

Dropper ut

Hele 98 prosent av ungdomsskoleelevene på Agder begynner i videregående skole, men mange dropper ut. Tallene ha

I år har regjeringen satt av 230 millioner kroner til en hel sekk av tiltak. Nytt onsdag er at man går inn mer yrkesrelevans samt mer praktisk orientering i fagene.

Det skal bli mindre engelsk. Engelskbøker skal skrives for å lage yrkesrettede bøker. Yrkesfagene skal spesialiseres enda mer, slik at elevene kan sikte seg inn på mer spesifikke fagområder.

  • 10 millioner kroner skal gi lærere bedre kompetanse.

  • Mer bruk av faglærere og instruktører.

  • Mer formidling av lærlingeplasser

I «Ny giv»-satsingen ligger flere andre tiltak, tidligere omtalt. Særlig gjelder det forpliktende samarbeid mellom skoler og fylkeskommuner.