Original farge: De to lavettene med to hjul og svans er kommet fra Trandum. De er malt i de originale fargene. Foto: Anne Smith Lorentz
Reist: Kanonrørene er fraktet fra Trondheim. Den ene er støpt i 1757, og den andre i 1761. Foto: Anne Smith Lorentz
Yngst: Denne kanonen er fra 1757, kan vi lese. Foto: Anne Smith Lorentz
kanon foran.jpg Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: De to bronsekanonene er lånt ut fra Forsvarsmuseet, og ble satt opp på Lasaretthøyden for noen uker siden. For å finne årsaken til plasseringen av disse to kanonene, må vi tilbake til 1600—

Reist: Kanonrørene er fraktet fra Trondheim. Den ene er støpt i 1757, og den andre i 1761. Foto: Anne Smith Lorentz

tallet da denne høyden ble kalt Nederbjerget. Her ble det anlagt en skanse av tømmerstokker, stein og jord med noen kanoner som skulle være flankebatteri og støtte for Christianholm Festning som stod ferdig i 1672. Etter hvert ble det bygd en skikkelig festning på høyden, med en solid festningsmur og kruttårn mot Bendiksbukta. Den sto ferdig i 1697, og hadde på det meste 15 kanoner. Den var bemannet med vaktmannskap, inkludert fire-fem mann ved brannkanonene.

Det ble anlagt flere batterier rundt byen, og Odder-Øe Fæstning ble vurdert som overflødig. 100 år etter ferdigstilling, ble festningen lagt ned, og høyden gjort om til den største karantenestasjonen i Nord-Europa.

Som et minne om Odder-Øe Fæstning, har HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788 nå fått satt opp to kanoner. Kanonrørene er fraktet fra Trondheim. Den ene er støpt i 1757, og den andre i 1761. De to lavettene med to hjul og svans er kommet fra Trandum, og er malt i de originale fargene.