Her er politiadvokat Per Ørnulf Thorbjørnsen på vei inn i rettssalen sammen med dommerfullmektig Ingulf Nordahl. Foto: Kjartan Bjelland/Fdrelandsvennen

KRISTIANSAND: Foreløpig er kvinnen siktet for forsettlig drap, men i Kristiansand tingrett fredag kom det fram at politiet vurderer å utvide siktelsen til å omfatte overlagt drap.

Under fengslingsmøtet fredag bekreftet kvinnen sin tidligere forklaring til politiet, og erkjente straffskyld for forsettlig drap.

Utover dette forklarte ikke den siktede kvinnen seg ytterligere i retten.

Skaffet seg kniv

Hovedbegrunnelsen fra politiet for eventuelt å utvide siktelsen er at datteren skaffet seg kniv samme dag som drapet ble begått. Det kan også være forhold i hennes forklaring som styrker politiets oppfatning av at drapet har vært planlagt, og at datteren har hatt tid og anledning til å overveie hva hun skulle gjøre da hun dro til foreldrenes hus like vest for Grimstad onsdag kveld.

Såvidt Fædrelandsvennen forstår kan det ha vært en langvarig konflikt mellom den siktede datteren og hennes foreldre, og det er sendt brev mellom de to som er av stor interesse for etterforskningen av saken.

Blåveis

Den siktede 35 år gamle kvinnen kom i retten med en blåveis, og var også bandasjert på den ene hånden. Det utviklet seg til en slåsskamp i huset til foreldrene etter at hun kom dit like før klokka 19 onsdag kveld.

Hun knivstakk og drepte sin far. Datteren knivstakk også mor, men hun klarte å rømme ut av huset, og inn til en nabo. Der ble AMK varslet om at det var slåsskamp i huset.

Politiadvokat Per Ørnulf Thorbjørnsen ba om lukkede dører fordi en offentlighet rundt siktedes forklaringer og andre opplysninger i saken kan føre til bevisforspillelse. Foto: Kjartan Bjelland/Fdrelandsvennen

Det førte til at AMK ga politiet umiddelbar beskjed om hvilken melding de hadde fått fra den 75 år gamle knivstukne kvinnen.I Kristiansand tingrett ba politiadvokat Per Ørnulf Thorbjørnsen om at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører av hensyn til bevisforspillelse. Dette kravet ble sterkt imøtegått fra mediene, som var godt representert i rettsmøtet. Fra mediene ble det argumentert med at det forelå en erkjennelse av straffskyld i saken, og at det måtte få betydning for om rettsmøtet skulle holdes for lukkede dører.

Etter rettsmøtet sa siktedes forsvarer, Odd Holck Steen, at hans klient ønsket at rettsmøtet skulle gå for åpne dører.

Avviste krav om lukket rett

Retten avviste påtalemyndighetens krav om lukket rettsmøte.

Ut fra det som ble opplyst i rettsmøtet er politiet fortsatt i en innledende fase av etterforskningen. Den 76 år gamle kvinnen, som ifølge siktelsen ble forsøkt drept av sin datter, blir trolig først avhørt neste uke. Hun er fortsatt innlagt på sykehus og tilstanden er stabil.

Under rettsmøtet fredag var den siktedes psykiske situasjon et tema. Det er ventet at retten etter hvert kommer til å oppnevne to psykiatrisk sakkyndige som skal vurdere siktedes mentale situasjon. I noen tilfeller velges det en såkalt prejudisiell vurdering som avklarer om det er behov for en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse.

Påtalemyndigheten ba om at kvinnen blir sittende i varetekt i fire uker med brev— og besøksforbud, og i total isolasjon de to første ukene. Forsvareren, advokat Holck Steen, hadde ingen innvendinger mot varetektsfengslingen, men ønsket brev- og besøkskontroll i stedet for forbud.