En passasjer ble brakt til Sørlandet sykehus Kristiansand med ryggsmerter etter ulykken. Foto: morten boswarva

KRISTIANSAND/LILLESAND: Det var om kvelden 17. mai i år at den 21 år gamle sjåføren mistet kontrollen over sin Mercedes-Benz på riksvei 402 mellom Birkenes og Lillesand. I en venstresving fikk bilen skrens og havnet ut av kjørebanen. En strømstolpe ble brutt tvert av da bilen traff den i høy hastighet.

For stor feilmargin

Både krimtekniker og en spesialist fra Statens vegvesens ulykkeskommisjon gransket ulykkesstedet etter hendelsen. Med god sikkerhetsmargin fastslo veivesenets mann at bilen holdt en fart på minst 137 km/t. I retten opplyste veivesenets representant at han i ettertid innså at han hadde lagt inn for stor feilmargin, noe som har vært til gunst for tiltalte.

Den tiltalte 21-åringen erkjente de faktiske forholdene knyttet til selve ulykken, men nektet for at bilen hadde holdt så høy hastighet. Ifølge sjåføren hadde han trykket inn cruisekontrollen på bilen slik at den holdt en jevn hastighet på 80 km/t som er tillatt maksfart på strekningen. Han fikk støtte av sine to kompiser da han møtte i retten denne uka. Mannen mente også at ulykken kunne skyldes en svikt i bilens bakstilling. Veivesenets mann konkluderte imidlertid med at det ikke fantes feil på bilen.

Trodde ikke på tiltalte

Retten fant ikke tiltalte og medpassasjerenes forklaring troverdig. Og etter en samlet bevisvurdering kom retten fram til at ulykken skyldes høy fart.

De to kameratene var passasjerer da bilen havnet i grøfta. En av kameratene hadde store ryggsmerter etter ulykken og ble brakt med ambulanse til sykehuset. Like etter ulykken opplyste operasjonsleder Ingrid Mæhre til Fædrelandsvennen at passasjeren var kritisk skadet. I retten fortalte mannen at han var tilbake i jobb først én uke etter ulykken.

— Etter rettens syn er det kun tilfeldigheter som er årsak til at ulykken ikke endte med større personskader eller endog død, skriver dommerfullmektig Ingulf Nordahl i dommen.

Andre trafikkdom på kort tid

Forsvareren mente tiltalte burde få tilståelsesrabatt for å ha erkjent de faktiske forholdene knyttet til selve ulykken. Det var retten uenig med forsvareren i ettersom han nektet for å ha kjørt så fort som det ble framlagt bevis for.

Retten mente imidlertid det var straffeskjerpende at ulykken skjedde kun tre måneder etter at 21-åringen fikk igjen lappen etter å ha mistet den i ett og et halvt år. I mai 2011 ble han nemlig dømt til fengsel i 21 dager for å ha kjørt på en fotgjenger som ble påført store fysiske skader.

I tillegg til fengselsstraff på 36 dager mister mannen på nytt lappen i ett år og seks måneder. Han må også avlegge full ny førerprøve samt betale saksomkostninger på 5000 kroner til det offentlige.