MANDAL

— Det er selvsagt beklagelig, men forsvaret vet at slik er spillereglene, sier klubbformann ved Umoe Mandal Arne Hægeland. Lørdag ettermiddag fulgte han forhandlingene i Oslo, og var forsiktig optimist. Blir det streik fra i natt, betyr det at om lag hundre av hans medlemmer går ut i streik.

I sin tur kan det så bety at MTBene som nå klargjøres kan bli enda mer forsinket i sin leveranse til Sjøforsvaret. De første båtene skulle vært levert for to år siden, men skal nå etter planen leveres til sommeren. Dette kan bli ytterligere forsinket om det blir streik.

Over 30.000 arbeidstakere ved flere enn 800 bedrifter venter spent på utfallet av den tvungne meklingen i frontfagene.

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby samlet Fellesforbundet og Norsk Industri til meklingsinnspurt lørdag morgen klokka 09.00 etter at meklingen ble avsluttet 22.30 fredag kveld.

Lykkes hun ikke med å få partene til å bli enige, går 26.959 arbeidstakere som omfattes av overenskomsten ut i streik. I tillegg kommer 3.756 medlemmer i bedrifter som er bundet av direkteavtaler med forbundet i de samme avtaleområdene. Meklingsfristen er formelt midnatt natt til søndag, men trolig vil meklingen fortsette etter at fristen er gått ut.

Verken partene eller Gjesteby vil si noe om hva partene diskuterer, men riksmeklingsmannen har tidligere sagt at det har vært bevegelse mellom partene, og at hun har det beste håp om å komme i mål. Blant de vanskelige nøttene å knekke er lavtlønn og likelønn.

Dersom partene blir enige, vil forslaget bli sendt ut til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Dermed er det opp til medlemmene selv å avgjøre om det blir streik senere i år.

Meklingen i frontfagene, som omfatter Verkstedoverenskomsten, Teknooverenskomsten, Nexansoverenskomsten, Teknologi- og dataoverenskomsten og Kartonasjeoverenskomsten, får også betydning for utfallet av meklingen i byggfagene og hotell- og restaurantfagene.

Den ordinære meklingen i disse to bransjene, som også er en del av Fellesforbundet, er brutt. Fellesforbundet mener det ikke er mulig å bli enige i disse to oppgjørene så lenge det ikke er enighet om det økonomiske oppgjøret for frontfagene.

Blir det ikke enighet, blir det streik også her. 18.759 vil bli tatt ut i byggebransjen og 6.375 innen hotell- og restaurant. Dette betyr at rundt 50.000 av Fellesforbundets medlemmer kan være i streik fra tirsdag morgen.