KRISTIANSAND: Sjøfartsdirektør Olav Akselsen er bekymret over situasjonen et par måneder før båtsesongen starter. For allerede etter 1. mai blir båtførerbevis obligatorisk for mange. Tall Fædrelandsvennen har fått fra firmaet Norsk Test viser imidlertid at flere tusen sørlendinger ennå ikke har tatt båtførerprøven.

— Jeg er bekymret for at ikke flere har tatt prøven. Fordi jeg tror det kan redde liv dersom flere tar den, sier sjøfartsdirektøren.

Han mener imidlertid det først og fremst er et problem for den det gjelder når det går mot båtsesong uten båtførerbevis. Derfor tror han at svært mange vil ordne opp i dette i løpet av de nærmeste ukene.

— Min klare oppfordring er at folk får papirene i orden slik at sommeren ikke blir ødelagt og de kan delta i båtlivets gleder.

- Alle bør ta prøven

Det er bare de som er født etter 1. januar 1980 og som skal kjøre en båt som har en skroglengde over 8 meter eller som har mer enn 25 hestekrefter, som må ha båtførerbeviset fra 1.mai. Men Akselsen vil gjerne at de som har passert 30 også tar båtførerprøven.

— Jeg oppfordrer alle til å ta båtførerprøven, slik at de kan få mer kunnskap og det blir tryggere å ferdes på sjøen, sier han.

- Båteier også ansvarlig

Sjøfartsdirektøren understreker at det ikke bare er båtførerens eget problem dersom han eller hun velger å kjøre uten båtførerbevis. Også de som låner bort båten sin har et ansvar.

— Båteier er ansvarlig for at båtfører har de nødvendige papirene i orden. De påtar seg dermed en alvorlig risiko om de låner bort båten til noen som ikke har båtførerbevis, sier Akselsen..

- Ganske flinke

Det er firmaet Norsk Test som er ansvarlig for driften av Båtførerregisteret, og på nettsidene sine lister de opp stedene hvor det går an å ta prøven. Det har minst 22.500 sørlendinger allerede gjort.

— Dere er ganske flinke, det er mange som har tatt prøven i forhold til folketallet, men det er et stykke igjen, sier Bernt Nilsen, administrerende direktør i Norsk Test.

Han legger til at det er mange som har tatt prøven for flere år siden, og som dermed ikke står i registeret. De kan ta kontakt med Norsk Test, vise beviset sitt og få et duplikat.

- Båten kan bli inndratt

Hvis du blir tatt for å kjøre båt uten båtførerbevis når det er påkrevd, må du regne med å få en bot på 5000 kroner.

— Boten kan bli større eller mindre avhengig av formildende eller skjerpende omstendigheter. I tillegg vil vedkommende få sperrefrist på minst ett år før han kan få utstedt båtførerbevis, opplyser politimester Sveinung Stangeland i Vestfold.

Og dersom du har gyldig båtførerbevis, men har glemt å ta det med deg i båten, kan du få et gebyr.