KRISTIANSAND: Onsdag fikk han beskjed om at Statens helsetilsyn konkluderer med at han har brutt utleveringsforskriften, men ikke gir ham noen advarsel eller andre reaksjoner. De konkluderer også med at behandlingen Haarr har gitt de aktuelle pasientene ikke har vært faglig uforsvarlig.

Positivt

– Dette er veldig positivt for meg, og gir meg langt på vei støtte i den forstand at de ikke finner grunnlag for å gi meg noe annet enn et vennlig pålegg om å følge gjeldende regler, sier Dagfinn Haarr til Fædrelandsvennen.

Han er mest kjent for sine kontroversielle behandlingsmetoder av rusmisbrukere. Tilsynssaken mot ham ble opprettet på grunnlag av behandlingstilbudet han hadde gitt seks forskjellige pasienter og handlet blant annet forskriving av legemidler. Legen har gitt rusmisbrukere morfin, selv om det ikke er lov, fordi morfin kun skal brukes i smertebehandling. Fædrelandsvennen har tidligere snakket med flere av legens pasienter, som mener de kan takke ham og metodene hans for at de er i live.

Haarr sier selv han er glad for støtten han har fått, blant annet fra en gruppe på Facebook, som har godt over 10.000 medlemmer.

Ikke lovløs

– Jeg er utrolig lettet over ikke å være en «lovløs lege» lenger, og jeg vil fortsette å slåss for dem som faller mellom to stoler, men i tråd med forskrifter og veileder, sier han.

Ikke uforsvarlig. Tilsynet konstaterer at Haarr har brutt utleveringsforskriften § 2-1 fordi behandlingen ikke er igangsatt i samråd med spesialhelsetjenesten. 1. januar i år trådde en ny LAR-forskrift i kraft, og Haarr er enig at hans behandling ikke har vært i samsvar med den.

– Ja, min behandling er på siden av det som nå er blitt norsk lov. Men da jeg satte i gang denne behandlingen var reglene mer uklare, sier han.

Vil ta seg sammen. Nå er i han i gang med å endre praksis, slik at alle pasientene hans får behandling i tråd med den nye forskriften.

– Det kommer nok til å ta litt tid, men Statens helsetilsyn sier klart at jeg må ta meg sammen og det er jeg allerede i full gang med å gjøre.

Det er også noe av grunnen til at Statens helsetilsyn verken har gitt ham advarsler eller andre reaksjoner.

– Vedkommende får kritikk, men har allerede innrettet seg slik det bør gjøres, og da er det ikke noe grunnlag for å gi advarsel. Hadde behandlingsmetodene vært uforsvarlige hadde vi gitt reaksjoner, sier Anne Myhr, fagsjef Statens helsetilsyn.