ÅSERAL: — Dette smaker uggent alle veier. Jeg er rett og slett flau på innbyggernes vegne, sier Tove Hagen , representant for Tverrpolitisk bygdeliste. Hun stemte sammen med Olav Åsland (Ap) mot driftsstøtten i kommunalutvalget, men Senterpartiets varaordfører Kari Røynlids dobbelstemme avgjorde saken.

Åseral har tre alpinanlegg: Bortelid, Ljosland og Eikerapen. I september sendte de en samlet søknad på ei halv side om å få 400.000 kroner hver til preparering av sine bakker.

Næringssjef Øyvind Moltumyr i kommunen ba næringsutvalget om at søknaden skulle avslås. For det første på grunn av kommunens dårlige økonomi, men også fordi det eksistereret eget reglement vedtatt av kommunestyret som sier at man ikke skal bevilge driftstilskudd til næringslivet. Næringsutvalget var enig og avslo søknaden.

Behandlet igjen

Ordfører Oddmund Ljosland er deleier i Ljosland skisenter. Etter vedtaket i næringsutvalget gjorde Ljosland næringssjefen oppmerksom på et vedtak i kommunestyret i 2008 om at alle saker som dreide seg om tilskudd over 800.000 kroner skal behandles i kommunalutvalget.

— Det hadde han helt rett i, og saken ble derfor behandlet en gang til i kommunalutvalget uka etter, sier Moltumyr.

Denne gang ble det et positivt vedtak, med varaordførerens dobbeltstemme. Både Åsland og Hagen protesterte.

— Jeg viste til kommunens økonomi og særlig hvor feil dette blir overfor de ansatte som nå får kutt i sine budsjetter, men for døve ører, sier Åsland.

Flere bedrifter har gått konkurs i kommunen, som Lorden kro og Åseral Tradisjonsmat. Ljosland Fjellstove sliter med å overleve. - Jeg tror ikke noen av disse en gang har tenkt på å søke kommunen om driftsstøtte, all den tid det kommunale regelverket sier ne til slikt, sier Hagen.

Det finnes imidlertid et unntak i reglementet om at det kan gis støtte i særlige tilfeller og med begrunnelse.

— En slik begrunnelse er det ikke i vedtaket, sier Moltumyr.

Ville anke

Både Hagen og Åsland forsøkte å anke saken til kommunestyret, men også det ble nedstemt.

Hagen synes saken er svært flau.

— Det må trolig kuttes med en stilling på sykehjemmet på grunn av driftsreduksjonen, slik alle etater må kutte. Jeg skjønner at folk og kommuneansatte spør seg om hvordan vi da kan gi kommunale penger til alpinbakkene, sier Hagen.