KRISTIANSAND: Onsdag sa formannskapet ja til å selge deler av det gedigne byutviklingsprosjektet til profesjonelle eiendomsutviklere.

– Det er kanskje nødvendig, for å få maks ut av prosjektet, å selge trinn 1 på rot så de får penger kjapt inn til havna, sa gruppeleder Aase G. Paulsen (Ap) under debatten.

Kristiansand havn ønsker maksimal fortjeneste på tidenes største byutviklingsprosjekt, som omfatter 650–690 leiligheter i 23 blokker på mellom 3 og 14 etasjer, med næring på gateplan.

2,9 milliarder

Hele utbyggingen er beregnet å koste 2,9 milliarder kroner. Fortjenesten er anslått til mellom 200 og 600 millioner, avhengig av hvor stor risiko politikerne er villige til å ta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYE SILOKAIA: Den nye bydelen på Silokaia omfatter 650-690 leiligheter i 3 til 14 etasjer, med næring på gateplan. Til venstre ligger konserthuset Kilden og siloen. ILLUSTRASJON: A-LAB/siv.ark. løvdahl

– Det vil være en tabbe å selge alt på rot. Men det er også alt for dristig å satse enorme beløp uten å vite hvor det ender hen, sa Dag Vige (V).

Dermed valgte formannskapet å støtte havnestyrets vedtak fra forrige uke, som i klartekst betyr «frihet til å velge det gunstigste alternativet for Kristiansand Havn KF på aktuelt tidspunkt». Trolig betyr det at havna gradvis tar større ansvar, og dermed risiko, med å utvikle prosjektets tre byggetrinn.

Økonomisk sårbar

Sannsynligvis blir første byggetrinn solgt i sin helhet. Politikerne er innforstått med at Kristiansand havn er økonomisk sårbar, med 350 millioner i gjeld og 70 millioner i omsetning.

I tillegg henger erstatningskravet på flere titall millioner fra Fjord Line som en klam hånd over havna om dagen.

– Stor grad av fleksibilitet er klokt i et prosjekt som kan ta 25 år. Da lukker vi ingen dører, sa ordfører Per Sigurd Sørensen (H).

Havna har opprettet selskapet Kanalbyen Utvikling AS til å utvikle den nye bydelen i solsiden, som lyder prosjektnavnet Kanalbyen. Bygestart ligger trolig et par år fram i tid.

Flyttingen fra Silokaia til Kongsgårdbukta er estimert til 1,3 milliarder over de nærmeste tiårene.