ARENDAL: Den 28 år gamle dansken ble først pågrepet i juli i fjor, etter å ha blitt stoppet av en patrulje fra Utrykningspolitiet ved Rødmyr i Tvedestrand.

— Patruljen fattet mistanke og bestemte seg for å kontrollere kjøretøyet. I bilen fant de en koffert som de ba om lov til å undersøke. Dansken sa det var greit og i kofferten fant de en brun pakke som inneholdt noe hvitt pulver, sier politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff i Agder politidistrikt.

Etter å ha undersøkt stoffet fant politiet ut at det dreide seg om hele 1,7 kilo metamfetamin. 28-åringen har i avhør forklart at han skulle levere stoffet til en person i Arendal.

— Politiet ransaket deretter mannens bolig i Oslo, hvor det ble funnet 56 gram hasj og mindre mengder metamfetamin, sier Pfaff.

Flyttet til Telemark

28-åringen er dansk statsborger, men har bodd i Norge i åtte år. Fra 2003 til 2010 har han hatt fast bopel og jobb i Oslo. I avhør erkjente han de faktiske forhold og ble senere løslatt.

Politiet fortsatte etterforskningen av saken og tok senere ut tiltale mot mannen. Det ingen visste var at 28-åringen da hadde flyttet fra Oslo til Bø i Telemark. Han fikk dermed aldri brevene fra politiet om at han måtte møte i Aust-Agder tingrett 22. august i år, da rettssaken mot ham var tenkt gjennomført. Politiet fikk heller ikke tak i ham på andre måter og rettssaken ble utsatt.

Dyrket cannabis på hyttefelt

21. september i år ble 28-åringen igjen innhentet av lovens lange arm. Som ved pågripelsen i Tvedestrand skyldtes også dette en ren tilfeldighet.

— Politiet kom i kontakt med ham under etterforskningen av en del innbrudd på et hyttefelt på Lifjell. Dansken bodde i en av hyttene og politiet ønsket å spørre ham om han hadde sett noe mistenkelig. Inne i hytta hans kjente de en sterk marihuanalukt. På loftet i hytta viste det seg at dansken hadde etablert en formidabel cannabisplantasje. For å gi disse plantene nok lys hadde han også tyvkoblet strømmen, sier Pfaff.

Totalt beslagla politiet 102 cannabisplanter fra hytteloftet. Ifølge Varden, som omtalte funnet samme dag, hevdet 28-åringen at han dyrket cannabisen til eget bruk.

Fremstilt for fengsling

Etter å ha sjekket 28-åringen nærmere fant politiet i Telemark ut at mannen var etterlyst av Agder politidistrikt. Han ble løslatt mot meldeplikt, men pågrepet få dager senere ettersom politiet i Agder fryktet mannen skulle forsvinne nok en gang.

Fredag ble mannen fremstilt for varetektsfengsling i Aust-Agder tingrett. Han er siktet for en rekke narkotikarelaterte lovbrudd, samt brudd på tolloven og vegtrafikkloven. Politiadvokat Pfaff ba om at dansken fengsles i fire uker, men fikk ikke medhold av tingretten.

I kjennelsen skriver tingrettsdommer Jan Atle Hansen at 28-åringen løslates ”mot å melde seg på telefon i kontortiden overfor politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff eller annen polititjenestemann han utpeker ved Agder politidistrikt.”

Frykter dansken vil rømme

Ifølge kjennelsen må 28-åringen kontakte Pfaff hver mandag fra 10. til 31. oktober. Det mener politiadvokaten ikke er tilstrekkelig.

— Ved å kontakte politiet per telefon kan han hevde å være hvor som helst. Han har tidligere vist seg å være vanskelig å få tak i, så vi er redd for at han vil unndra seg straffeforfølgelse, sier Pfaff.

Etter funnet av hasjplantasjen ble 28-åringen kastet ut fra hytta han leide på Lifjell. Ifølge fengslingskjennelsen har dansken opplyst at han ønsker å flytte tilbake til Oslo.

Påtalemyndigheten anket avgjørelsen til lagmannsretten, som mandag avgjorde at 28-åringen skal løslates.

— Han får meldeplikt, men ikke per telefon. Det innbærer at han må møte opp ved en politistasjon eller lensmannskontor, sier Pfaff.