KRISTIANSAND: — Når regjeringen kutter bevilgningene og ikke justerer beløpet, er det snakk om en reell nedgang i støtten. Det vil påvirke hele redningsselskapets system, sier Åse Michaelsen (Frp), stortingsrepresentant fra Vest-Agder.

Hun mener det naturlige ville være å styrke redningstjenesten til sjøs, heller enn å overlate driftsansvaret til private givere.

Må la to redningsskøyter ligge til kai

- Verdsettes ikke

— Redningsskøytene er så viktige for kyst-Norge, og regjeringen viser her at de ikke setter pris på den innsatsen som legges ned. I tillegg til de faste ansatte, er det jo alle de frivillige som yter et stort samfunnsmessig ansvar for å trygge kysten, sier hun.

Og minner om at Fremskrittspartiet har foreslått en økning på nærmere 50 millioner til Redningsselskapet i årets budsjett.

Hun viser også til de siste månedenes dramatiske redningsaksjoner på sørlandskysten, og at det er avgjørende at skøytene er operative.

- Det kan gjelde liv eller død. Det kan jo stå om minutter på sjøen, det ser vi jo så sent som i redningsaksjonen nå nylig der en tysker omkom utenfor Farsund , mens tre ble reddet, sier hun.

Kutter kraftig

Redningsselskapets sentralstyre vedtok nedskjæringer denne helgen.

– At vi får nesten 40 millioner mindre enn det vi har bedt om, er naturligvis alvorlig. Vi er vant til å måtte skaffe de fleste av pengene fra næringsliv, stiftelser, private givere, medlemskap og fra egne leverte tjenester, men vi foreløpig også avhengig av staten, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Øyvind Stene.

Fiskeri- og kystministeren: - Vi kutter ikke

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. FOTO: Dep. Foto: Poppe, Cornelius

— Når vi fordeler midler, må vi ta hensyn til den samlede redningstjenesten, som også innbefatter redningshelikoptrene og kystvakta, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen til fvn.no onsdag kveld.

Hun understreker at hun har hatt et stramt budsjett å jobbe med.

— Jeg har måttet prioritere med hard hånd, og når det gjelder Redningsselskapet har vi skjermet, og ikke kuttet, sier Berg-Hansen.

- Viderefører

— Enten har ikke Åse Michaelsen (Frp) lest budsjettforslaget, eller så fremstiller hun det feil. Vi kutter ikke i budsjettet til Redningsselskapet, vi viderefører det, og justerer for prisstigning, sier hun.

Hun mener det må være greit av Redningsselskapet å søke om mer støtte, men at det ikke var rom i årets budsjett for å øke bevilgningene.

— De gjør en fantastisk jobb. Når de velger å sette båter på land, er det deres ansvar, de må jo vurdere sin aktivitet i forhold til inntektene.

700 millioner på bok

I spørretimen onsdag argumenterte statsråden også med at Redningsselskapet ikke akkurat er bunnskrapt i kassa.

— De har 700 millioner kroner på bok. Jeg kjenner nok noen som har det vesentlig verre, sier hun.

- Michaelsen mener dere skulle ha økt bevilgningene, med de 40 millionene de har søkt om, for å løfte selskapet opp på tidligere budsjettnivå?

Berg-Hansen svarer at hun ikke har noen Sareptas krukke å øse midler fra, men presiserer:

— Vi skal selvsagt sette oss ned med Redningsselskapet og diskutere veien videre, vi har en god dialog og skal fortsatt ha det, sier hun.