KRISTIANSAND: Kvartalets bakside er en gigantisk sandgrop – sett fra Torvet er mye ved det gamle.

– Det koster 17 millioner kroner ekstra å sikre og ta vare på fasaden. Kvartalet er verneverdig, og vi fikk lov å rive bygninger bak mot at fasaden får stå, sånn at uttrykket mot Øvre Torv blir det samme, forklarer prosjektleder Arne Birkeland fra Kristiansand Eiendom.

Det er gått et halvt år siden 250 kommuneansatte rømte kontorene på Torvet, men fortsatt pågår riving. Ting tar tid i Rådhuskvartalet, fordi både det gamle branntårnet og 67 meter yttervegg skal bevares.

RÅDHUSKVARTALET ER RIBBET: Bak ytterveggen i Rådhuskvartalet graves det opp rundt 1500 lastebillass med sand, før det nye betongbygget kan støpes fra bunnen. Øvre Torv med rådhuset til venstre bildet. FOTO: JON ANDERS SKAU Foto: Jon Anders Skau

Ferdig i 2014

Ved hjelp av en solid ramme av stålbjelker holdes veggen på plass, i storm og stille. Resultatet er et halvt års ekstra byggetid, så de 400 ansatte kan først flytte inn 1. februar 2014. Bystyret har bevilget 488 millioner kroner til prosjektet, og de første 30 millionene gikk med til nitid planlegging av et moderne, arealeffektivt kontorbygg på 14.500 kvadratmeter.

– Det er helt klart verdt å bruke så mye penger på et nytt og moderne administrasjonssenter for kommunen. Dessuten blir det et møtepunkt som skaper liv på Øvre Torv, mener kommunens prosjektleder.

Rådhuskvartalet ble bygd i 1892, etter bybrannen. Da var nygotisk byggestil «hot» på kontinentet, blant annet med avtrapning på taket, slik man også valgte ut mot Øvre Torv i Kristiansand.

Innvendig var også det labyrintaktige kvartalet temmelig hett. Arbeidstilsynet var rede til å gripe inn, siden bygget manglet ventilasjon og hadde til dels store mengder sopp og fuktskader.

Branntårnet

Heretter får de kommuneansatte mindre alburom, men langt bedre pusterom – i åpent kontorlandskap.

– Tidligere hadde hver arbeidsplass 35–40 kvadratmeter, nå blir dette nesten halvert til 20–25, opplyser prosjektleder Birkeland.

Det karakteristiske branntårnet, også kalt campanilen, blir fundert på pæler i fjell, 30 meter under bakken. Denne skal være lett synlig fra atriet midt i bygget, og videre opp gjennom glasstaket. Det blir fortsatt mulig å ta seg opp i utsiktstårnet via en innvendig trapp.

I delen av kvartalet nærmest Kirkegata har ikke eierne, kommunen og Torvbygget AS, ønsket å rive, men her strippes bygningene til betongskjelettet.

I tillegg til de 400 i Rådhuskvartalet vil 100 kommuneansatte fortsatt sitte i det nyrenoverte Kemnerbygget på siden. Da blir Knudsengården i Tollbodgata ledig for utleie, der blant annet plan— og bygningsetaten holder til i dag.

Som følge av ombyggingen beregner kommunen å spare over 10 millioner i administrasjonsutgifter.

Se video av fremtidens rådhuskvartal øverst i saken og bildegalleri under.