ÅMLI: — Det ble et knapt flertall for nynorsk i skolen. 52 prosent stemte for nynorsk på Åmli skole, og 63 prosent stemte for på Dølemo oppvekstsenter, forteller ordføreren i Åmli, Tellef Olstad, til Fædrelandsvennen.

Mandag skulle befolkningen i Åmli stemme for eller mot om de ønsket nynorsk eller bokmål i skolene, samt i kommuneadministrasjonen.

Valgresultater:

Målform Åmli skole:

Nynorsk: 360

Bokmål: 334

Målform Dølemo oppvekstsenter:

Nynorsk: 75

Bokmål: 44

— Jeg er for nynorsk, så jeg er godt fornøyd med valget, sier ordføreren.

- Valget på skolene var veldig jevnt. Ville det ikke vært mest rettferdig om elevene selv kunne velge om de vil benytte bokmål eller nynorsk som hovedmål?

— Vi er ifølge opplæringsloven pålagt å velge hovedmål i skolene. Det ville blitt helt vilt fra klasse til klasse hvis de selv kunne velge, sier Olstad.

Men hvis minst ti av elevene i en klasse ønsker bokmål som hovedmål, fremfor nynorsk, så har de krav på å få ønsket oppfylt, ifølge ordføreren.

Valgfritt for kommuneansatte

Det ble også stemt over hvilken målform som skal benyttes i kommuneadministrasjonen. Resultatet av avstemningen ble ”nøytralt”. Det vil si at de ansatte i administrasjonen selv kan velge målform.

— Det er mange i administrasjonen som er glade for det. Jeg antar at rundt 50 prosent av de som jobber i administrasjonen nå vil gå over til bokmål, sier ordføreren.

Valgresultat:

Administrasjonsmål:

Nynorsk: 289

Nøytralt: 391

1400 med stemmerett

Alle myndige personer i Åmli har hatt anledning til å stemme under valget. Også foreldre som har barn på skolene i kommunen, men som bor utenfor kommunen, har hatt mulighet til å stemme.

1400 personer hadde stemmerett i kommunen under valget. Valgdeltakelsen var på 49,4 prosent.

- Hvilke endringer vil samfunnet i Åmli oppleve etter valget?

— Det ble litt endring i administrasjonen. I kommuneadministrasjonen blir det nå en blanding av bokmål og nynorsk. Enkelte innbyggere vil nå få brev fra kommunen på bokmål, noe som er nytt. Vi skal nok klare disse endringene. Vi klarer nok å lese begge målformer, ler ordfører Olstad.