VENNESLA: – Min oldefar kom, som mange andre svensker, til Vennesla i forbindelse med fabrikkene. Men de kom jo fra hele Sverige. Nei, dette må ha andre årsaker enn et gen, mener sognepresten og oldebarnet til innflytter Carl Fredvall.

Det store spørsmålet er likevel om det kan være et nordsvensk gen som gir så store tannskader hos venndølene? Tannlege Solveig Knobel Atkinson (for sikkerhets skyld med sveitsiske aner) hevder at venndølene har tre, fire ganger så store problemer med nedslitte tenner som andre.

– Vi er mange tannleger som har snakket om dette, og vi lurer på om det kan skyldes et gen som kan ha redusert de naturlige smøremidlene i spyttet. For vi snakker ikke om dårlig tannhelse, men en nokså uforklarlig opphoping av nedslitte tenner, sier hun.

Stipendiat og genetiker ved Sørlandet sykehus, Morten Mattingsdal, støtter genteorien.

– Vennesla har en del etterkommere av svenske innvandrere. Populasjonen i Nord Sverige (1 av 700) har verdens høyeste forekomst av amelogenesis imperfecta, som gir svake tenner. Jeg kan lite om tenner, men det kan være en genetisk arv fra Sverige vi nå ser i blant dagens venndøler, sier han.

Sognepresten har en annen teori: – Nå er jeg nettopp blitt pasient hos Solveig. Det har endt med broer og kroner og rotfyllinger og ei regning på over 35.000 kroner. Kanskje hun er mye flinkere enn andre til å finne feil, sier han lattermildt, og ber oss ringe flere venndøler med svenske aner.

Det har vi ikke gjort. Derimot har vi spurt tannlegen om hun er ekstra nøye.

– Det tror jeg ikke. For øvrig har jeg taushetsplikt, så jeg kan ikke snakke om prestens tenner, ler Knobel Atkinson, som også avviser at dårlige tannleger tilbake i historien kan være årsak. Hun tror heller ikke utslipp fra fabrikkene har skylden.

– Bør dette forskes på?

– Det hadde vært moro som kuriositet. Men jeg ser ikke nytteverdien. Vi kan jo ikke begynne å genmanipulere venndølene heller, mener tannlegen.

– Jo, dette bør absolutt forskes på. Genetisk er dette meget interessant, sier Mattingsdal.