KRISTIANSAND: Politioverbetjent Geir Hansen er oppgitt, nok en gang. Den svært aktive 14 år gamle kriminelle gutten fra Kristiansand har til nå stjålet biler, drevet villmannskjøring og brukt narkotika. Tirsdag kveld gikk gutten over en terskel politiet fryktet han kom til å gå over.

Fra august i fjor frem til i går, en periode på ni måneder, har politiet registrert 72 straffbare forhold som 14-åringen har begått. De siste fem forholdene tirsdag er to biltyverier, kjøring uten førerkort, narkotikabesittelse og ran. Sammen med en jevnaldrende ranet han Pizzabakeren tirsdag kveld med kniv som våpen. De fikk med seg 5000 kroner.

Rømmer stadig

14-åringen er under barnevernets ansvar, men han rømmer stadig vekk fra institusjonen i Arendal og drar til Kristiansand hvor han blant annet oppsøker sin mor. Han stjeler biler og kjører villmann. Det har til nå bekymret politiet mest, men nå er bekymringsmeldingen mer alvorlig fordi gutten har medvirket til ran.

20 ganger har politiet fått melding om at han de siste månedene har rømt fra institusjonen han bor på.

Trond Skjæveland, som er enhetsleder ved Agder Ungdom— og familiesenter, presiserer at han ikke har noe direkte ansvar for oppfølgingen av den 14 år gamle gutten.

Kan ikke sperres inne

  • Vi som jobber i barnevernet har ingen mulighet for å holde en av ungdommene som er hos oss innesperret. Vårt arbeid er regulert av en rettighetsforskrift, som forteller hva vi kan gjøre og ikke gjøre. Vi er blant de aktive kritikere mot en rettighetsforskrift gitt av politikerne våre, og som ikke er tilpasset behandlingen av alle typer ungdommer vi har ansvaret for. Samtidig skal vi være klar over at i starten av, eller midt inne i en behandlingsprosess, vil noen ungdommen fortsatt begå kriminelle handlinger, sier Skjæveland.