KRISTIANSAND: Der ligger verdiene på 59-61, det vil si at det er stor skogbrannfare, sier brannsjef Hans Bakke i Østre Agder brannvesen til NRK.

På skalaen Bakke refererer til, betyr en verdi på mellom 20 og 40 skogbrannfare. Verdier på mellom 40 og 60 karakteriseres som stor skogbrannfare, mens alt over 70 innebærer meget stor skogbrannfare.

– Lokalt er faren stor flere steder, og det skal ingenting til før det tar fyr. Et lite vindpust som blåser gnister ut av grillen, kan være nok, advarer Bakke.

Nettopp grilling var årsaken til at brannvesenet måtte rykke ut til flere steder i Vest-Agder lørdag. Heldigvis fikk de kontroll over brannene.

– Folk bør tenke seg om en og to ganger før de fyrer opp grillen, sier Bakke og maner til forsiktighet.

Mens det er lite fare for skogbrann på Vestlandet, ligger verdiene på mellom 26 og 61 i Agderfylkene. I Telemark er tallet 25-33, mens verdiene for Buskerud er 28-37 og for Vestfold 19-23 de nærmeste dagene.

Selv om det er meldt nedbør mange steder på Østlandet til uken, advarer brannsjefen mot den falske tryggheten regnet kan gi.

– Det er ikke alle steder regnet kommer til på grunn av skog og vekst. Noen stedet vil det kunne være knusktørt selv om det har regnet, forklarer han. (©NTB)