Premiekjøtt: Merethe Hjemdal og ektemannen Rolf Arne Haugen er allerede blitt premiert for pinnekjøttet de lager på Hovden. Foto: Johs. Bj rkeli
Venner: Bondekona Merethe Hjemdal på Fjellgarden Hovden kommer fra en tradisjonsrik slakterfamilie. Det vet heldigvis ikke dette værlammet. Foto: Johs. Bj rkeli
Ny skolevei: Ole Hjemdal Haugen (12) fra Tinnheia har fått ny skolevei, og trives med det på Hovden. Foto: Johs. Bj rkeli
Første butikk: Hovdens første butikk ligger rett utenfor stuevinduet. Foto: Johs. Bj rkeli

— Jeg vil være ei god, gammeldags bondekone, smiler Merethe Hjemdal og skjenker kaffe i koppene. Stua i det ombygde setesdalshuset på Hovden gård flyter av pakkenelikker. Det er enda ikke gått en måned siden det nye bestyrerparet hos AS Sætersdalen, hun og ektemannen Rolf Arne Haugen og sønnen Ole, flyttet fra Tinnheia til Fjellgarden Hovden.

Slakteri

Med kapitalen til AS Sætersdalen i ryggen, er det mye de kan få til på gården. Det er bygget nytt slakteri til 10 millioner kroner. Det gamle, vakre setesdalshuset som i årevis sto i Hovden Skisenter, er flyttet til gården og plassert ved siden av stabburet. Bygningene er under vedlikehold og restaurering. Her skal det tilbys hygge og god mat for folk som vil leie seg inn. I slakteriet er det gårdsbutikk.

I fjøset er det sauer og i fjellet går villreinen og beiter. Dette er ressurser som skal utnyttes på gården med slakteri og røykeri.

Pølsemakerfamilie

Merethe og Rolf Arne har de beste forutsetninger. Hun er dreven i kjøttbransjen selv, bestefaren Finn Hjemdal var pølsemaker på Grim, mens broren hans, Tønnes, drev på Lund

— Mannen min er pølsemaker og produksjonssjef hos Frivold, to fettere av mor er pølsemakere og far til mannen min var også pølsemaker, sier hun.

Ikke rart da at både det røkte og ferske pinnekjøttet de har laget på Fjellgarden Hovden i høst oppnådde toppkarakterer under en konkurranse nylig i Oslo om beste julematen.