KRISTIANSAND/TANZANIA: — Slike gaver er veldig oppmuntrende for oss som jobber for å samle inn penger til Haydom, forteller styreleder Thore Westermoen i Stiftelsen Haydoms venner.

For en stund siden gikk en eldre kvinne på Lund i Kristiansand bort. I hennes testament var verdiene fordelt mellom flere veldedige organisasjoner.

— Dette var tydeligvis en dame med stort hjerte for misjonen. For vår del ble dette mer enn 800.000 kroner, og det er meget kjærkomne penger, sier Westermoen.

Thore Westermoen Foto: Tore-André Baardsen

Én firedelStiftelsen jobber aktivt og ulønnet gjennom hele året for å samle inn penger til sykehuset Tanzania. Årlig mottar de om lag 3,5 millioner kroner i pengegaver fra bedrifter og privatpersoner i Norge.

De ivrigste bidragsyterne bor på Sørlandet og i Rogaland.

Arven fra kvinnen på Lund utgjør rundt enn en firedel av årets innsamlede kroner.

— Etter at vi hadde fått denne arven kunne vi sende ned rundt én million kroner i månedsskiftet oktober/november, forteller styrelederen.

400 ganger dyrere drift i Norge

Haydom lutherske sykehus ble startet opp i Tanzania i 1955. I dag har sykehuset om lag 440 sengeplasser og er dermed på størrelse med sykehuset i Kristiansand.

Det er ett av de mest avanserte sykehusene i det afrikanske landet.

Selv om lønningene til sykepleiere og leger er på vei opp i Tanzania, rekker de norske kronene langt i Tanzania.

— Jeg pleier å si at de kronene vi bruker på én dag på sykehuset i Kristiansand, er nok til ett års drift på Haydom. Og det er det god dekning for. Det er cirka 400 ganger så dyrt å drive sykehus i Norge, forteller Westermoen.

Takknemlige

Nylig ga også Åseral kommune 200.000 kroner til Stiftelsen for å betale frakt av nytt strømforsyningssystem fra Norge til Afrika. Skoler, konfirmanter, organisasjoner og bedrifter bidrar også jevnlig med støtte.

Westemoen sier de er svært takknemlige for alle gaver Haydom mottar på Sørlandet, både store og små.