NYE PLANER: Bonde Magne Thorvald Bakken studerer tegningene av Statens vegvesen sine tunnelplaner sammen med Birte Usland, leder for Vest-Agder Bondelag. Her står de to i Bakkens nye fjøs. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Jeg kommer til å kjempe med nebb og klør mot disse planene. I siste instans lenker jeg meg fast, sier Magne Thorvald Bakken.

Melkebonden er svært provosert av Statens vegvesen sine tunnelplaner i Voiebyen. Planene ble presentert i Fædrelandsvennen fredag i forrige uke.

En tunnel fra Kjoskrysset til Møvik skal erstatte de tidligere planene om å utbedre den eksisterende veien mot Møvik. Statens vegvesen mener at tunnelen, som har en kostnad på rundt 300 millioner kroner, blant annet vil gi bedre trafikkavvikling og mindre støy og forurensing i nærmiljøet enn andre løsninger.

- Ødeleggende

Plantegningene viser at tunnelen munner ut midt i et av beiteområdene som tilhører Bakken gård. En ny rundkjøring deler nærmest det 20 dekar store området i to.

— Dette er et inngrep i gårdsdriften, særlig hvis man på sikt snakker om en tunnel med to løp og fire felt. Beiteområdet, som jeg er helt avhengig av for å drive gården, blir ødelagt av denne trafikkmaskinen, sier 44-åringen, som er 14. generasjon som driver gården på Møvik, en gård som har vært i drift siden år 1511.

— Da jeg åpnet avisen, var det første gang jeg leste om tunnelen. Veivesenet burde hatt plikt til å varsle berørte parter, fortsetter Bakken.I fjor investerte han 3,5 millioner kroner i et nytt fjøs. Bakken eier 16 melkekyr, til sammen 45 dyr av storfe.

Ikke første gang

Bonden forteller at både han og faren Theodor Bakken, som døde i 2005, har kjempet mot en rekke kommunale planer som kunne ha hindret gårdsdriften. Nå håper han at de endelige tunnelplanene ikke vil overkjøre beiteområdene hans.

— Hvis gården min og det jeg driver med verdsettes, bør tunnelløpet legges utenom beiteområdet, påpeker Bakken.

- Tar 10.000 år

Birte Usland er leder for Vest-Agder Bondelag. Tirsdag troppet hun opp på Bakken gård for å vise sin støtte til Magne Thorvald Bakken.

— Jordbruksarealer er noe av det viktigste en bonde har. Det tar 10.000 år å etablere ti centimeter med slik jord, men det tar ti minutter å grave den bort. For hvert dekar som forsvinner, forsvinner muligheten for å dyrke korn til to brød. I Norge forsvinner det hvert år 6000 dekar matjord. Med en voksende befolkning i Norge, bør Kristiansand være sitt ansvar bevisst, sier hun.

— Magne Thorvald Bakken har investert millioner av kroner for å bli moderne og effektiv. Uten jorda si kan han ikke være effektiv, understreker Usland.

- Ikke avgjort

asbjørn heieraas.jpg

Asbjørn Heieraas, prosjektleder i Statens vegvesen region Sør, understreker at det ennå ikke er bestemt hvor på Møvik tunnelen gjennom Voiebyen skal munne ut.— Det var naturlig å skissere opp tunnelmunningen i beiteområdet, fordi det ikke er noen boligeiendommer der. Når vi for alvor starter utredningen av tunnelen, vil vi helt sikkert utrede andre alternativer også. Staten skal til hensyn til alle problemstillinger, og jordvern vil bli vektlagt, sier prosjektlederen.

— Har dere informert de berørte partene for dårlig om tunnelen?

— Vi ønsker å bruke avisen til å informere om planene våre. Hvis berørte parter ønsker flere detaljer om prosjekter, så er vi tilgjengelige, sier Heiraas.