FARSUND: Begge de to voldsepisodene skjedde i Elvegaten i Flekkefjord sentrum med bare litt over tre måneders mellomrom. I den første saken slo mannen til en person etter å ha havnet i munnhuggeri med vedkommende. Etter voldsepisoden hadde voldsofferet bruket en tann og hadde sprekkdannelser i en annen tann.

Retten fant det likevel ikke tilstrekkelig bevist at tannskadene skyldtes slag fra tiltalte. Han ble likevel dømt for vold mot mannen. I straffeutmålingen skriver retten at denne saken alene ville ha resultert i 30 — 45 dagers fengsel.

Kvelertak

I den andre voldssaken fra mai i år tok tiltalte kvelertak på offeret. Dette skal ha skjedd etter at 19-åringen ble provosert av hentydninger om dopingmisbruk hos tiltalte.

— Tiltalte forklarte at han benyttet kunnskap fra kampsport/selvforsvar og holdt med tommelen mot fornærmes strupe/hals til han sluttet å gjøre grimaser og blunket fort med øynene, skriver retten.

19-åringen forklarte selv til retten at reaksjonen skyldtes surstoffmangel hos den fornærmede mannen, og at han var klar over at dette var farlig.

I tillegg til kvelertaket skal 19-åringen ha sparket offeret med et hardt knespark i mageregionen slik at han fikk en blodansamling i siden. Han hadde også pusteproblemer dagen etter.

Selv om 19-åringen skal ha blitt provosert i forkant, mener retten at den grove voldshandlingen ikke stod i forhold til provokasjonen.

Misforhold i styrke

Retten mener det er straffeskjerpende at volden skjedde på offentlig sted i tilknytning til utested og i påsyn av berusede ungdommer. Retten påpeker også på at det var et betydelig misforhold i styrke mellom partene.

— Allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt mot slik gatevold, skriver dommerfullmektig Antonie Halvorsen Egeland.

Retten mener også at det må forventes tilbakeholdenhet i voldsbruk fra personer som har trent kampsport.

I formildende retning legger retten vekt på tiltaltes erkjennelse. Retten mener det siste forholdet alene ville ført til 90 dagers ubetinget fengsel, og at samlet dom uten erkjennelse ville blitt 120 dagers fengsel.

I tillegg til fengselsstraffen på 90 dagers fengsel, må 19-åringen betale saksomkostninger på 1500 kroner samt 578 kroner i erstatning til det ene voldsofferet.