LINDESNES: Prester og kirkegjengere fortviler over at mange unnlater å skru av lyden på mobilen under begravelser og gudstjenester. Linda Olsen fra Vigeland var i begravelse i Valle kirke sist fredag. Da opplevde hun at minst tre mobiltelefoner ringte og avbrøt gudstjenesten.

-Jeg har bare ikke ord. Det er så respektløst, og i hvert fall i en begravelse der det sitter sørgende mennesker. Det er helt forferdelig, sier hun til Lindesnes avis.

Sokneprest Svein Giljebrekke, som ledet begravelsen sist fredag, beskriver det hele som litt flaut og svært lite trivelig.

— En begravelse er en spesiell setting hvor slike hendelser ofte blir mer følsomme enn i en vanlig gudstjeneste, sier han til avisen.

Det er ikke første gang han opplever at noen har glemt å skru av lyden på mobilen under en begravelse eller en gudstjeneste, og aller verst er de eldste.

— De vet gjerne ikke hvordan de skrur av lyden på telefonen og mange glemmer også at de har den med, sier han til Lindesnes avis.

Flere kirker har derfor begynt å henge opp skilter med påminnelse om å skru av mobiltelefonen for å unngå at det plutselig ringer under seremonien. Dette vurderer man nå også å gjøre i Valle kirke.

— Det verste var en gang vi senket kisten i en begravelse, så plutselig hørte vi bare en ordentlig glad-låt fra en mobiltelefon mens folk stod og sørget, forteller soknepresten.

Men det er ikke bare kirkegjengere som glemmer å skru av mobiltelefonen, også Giljebrekke innrømmer å ha glemt seg noen ganger.

— Jeg har stått med mikrofonen og plutselig kommet på at mobilen ligger i lomma med lyden på. Det er ikke så lett å komme til der med prestekjolen på, men da har jeg bare vært nødt til å gå bak så ingen ser meg og ta den av, innrømmer han.