KRISTIANSAND: – Jeg vil si nei til fusjon, fordi jeg har en visjon om at UiA skal bli et enda bedre universitet. Vi har to fine campuser og Norges fineste vei mellom dem i dag. Vi mister effektiviseringsgevinsten ved å fusjonere, mener førsteamanuensis Kristin Dale ved UiA.

Hun sier utredningsarbeidet nå pågår i ekspressfart, og at det fra sentralt hold er bevilget 3,5 millioner kroner. Utredningen av fordeler og ulemper skal foreligge innen utgangen av mars 2011. Målet er kvalitetsheving og effektivisering.

– Med sammenslåing vil det bli mange campuser å forholde seg til, og det ønsker jeg ikke. Jeg vil heller utvikle fagmiljøene ved de to vi har i dag.

Mener du UiA bør fusjonere med HiT? Skriv din mening nederst i artikkelen.

Dale er sittende rektor Torunn Lauvdals eneste motkandidat til å bli rektor i perioden 1. august 2011 til 31. juli 2015. Lauvdal sitter i styringsgruppa for det utredningsarbeidet som pågår mellom de to institusjonene.

– Jeg tenker ikke så mye om fusjonering nå, for vi trenger kartlegging før vi tar stilling til noe, understreker hun.

– Hva er dine løfter for UiA om du blir gjenvalgt?

– Jeg har flere viktige saker jeg vil kjempe for, men jeg har en hovedoverskrift, og det er rett og slett å bygge et godt universitet for utdanning, forskning og finansiering av forskning, sier Torunn Lauvdal.

Kristin Dale mener også det gode interne grunner til å velge henne. Dale vil etablere en ny modell for tildeling av forskningstid og styrke undervisningen.

I dag starter rektorvalgkampen i Grimstad. Her skal kandidatene Dale og Lauvdal fortelle om sine visjoner for UiA og hvorfor teknisk og administrativt personale (20 pst.), vitenskapelig ansatte (56 pst.) og studenter (24 pst.) bør stemme på dem.

Leder av nominasjonskomiteen, Helge Hernes, håper valgoppslutningen blir god.

– Vi er privilegert som kan velge toppledere, to kvalifiserte kandidater. Ikke alle har en slik ordning, sier han.