MANDAL: Bak en hekk på Vestnes, noen steinkast fra trærne i Furulunden durer det fra en kantklipper. Mandalitten Leif Ragnar Åkseth prøvekjører apparatet før han senere i sommer skal ta hekken.

— Brannfare? Ikke med denne her, vel, sier Åkseth når Fædrelandsvennen opplyser ham om brannvesenets forbud mot kantslått.

Fra å først være en midlertidig ordning i blant annet Mandal og de åtte andre Brannvesenet Sør-kommunene, ble kantslått-forbudet i og ved skog fra tirsdag av gjort generelt for begge sørlandsfylkene. Bakgrunnen er skogbrannfaren. Det kan hageeieren godt forstå:

— For tørt er det. Det hadde vært på tide med regn nå, sier han.

Fortolker

På brannstasjonen i Mandal har Inge Jakob Hansen, Sverre Jacobsen og Sam Ragnar Tonstad sine teorier om hva som omfattes av kantslåttforbudet i det tørre landskapet. I påvente av pressemeldingen fra sentralt hold, har ingen av dem har særlig tro på at hageeierne må begrense vedlikeholdet ut over sommeren.

ROLIG: På brannstasjonen i Mandal synes Inge Jakob Hansen (f.v.), Sverre Jacobsen og Sam Ragnar Tonstad folk flest virker oppmerksomme på brannfaren i skog og mark. FOTO: TARALD REINHOLT AAS

— De som defineres av forbudet, vet det nok selv. Her snakker vi om skogdrift, ikke hagearbeid. De fleste hager ligger heller ikke i skogkanten. Dette gjelder store apparater, med kjettinger som slår gnister når de treffer stein: slikt som vegvesenet driver med, mener overbefalsvakt Hansen.

«Vanlige folk» bør først og fremst vokte seg for å kaste sigarettsneiper ut av bilvinduer, grille i eller ved vegetasjonen, eller sende opp fyrverkeri. Og brannfolkene i Mandal er i grunnen positivt overrasket over det lave antallet utrykninger så langt i sommer:

— Jeg tror egentlig folk flest er oppmerksomme på brannfaren der ute, fastslår Jacobsen ved pausebordet.

Skogdrift forbudt

Hos Fylkesmannen i Vest-Agder bekrefter beredskapssjef Yngve Årøy de lokale brannmennenes versjon: Det er ikke forbudt å klippe hekken for alminnelige hageeiere.

Tirsdag overvar han telefonmøtet der brannvesenet, Fylkesmannen i de to agderfylkene og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap var representert.

— I møtet ble det besluttet et totalforbud skogsdrift i Aust- og Vest-Agder. Statens vegvesen er underrettet om forbudet mot kantslått, Agder Energi må innstille linjerydding. Vi har også gitt skogeierforbundet og AT Skog beskjed, bekrefter Årøy.

Men å arbeide med en vanlig, håndholdt kantklipper er neppe brannfarlig under normale omstendigheter, vurderer han.