KRISTIANSAND: — Vi skulle starte med strikkingen på klinikken og jeg ville sende en oppfordring til avdelingslederne. Ved en feil sendte jeg den til alle ansatte ved kirurgisk klinikk, sier Vibeke De La Johannessen.

Hun jobber med økonomi ved kirurgisk avdeling på Sørlandet sykehus. I sommer var hun på kafé med Inger Cathrine Bryne, som er styremedlem for Haydom hospital og tidligere klinikksjef ved kirurgisk klinikk, og hun kunne fortelle om behovet for kuvøsegensere.

Mangler kuvøser

Sykehuset Haydom i Tanzania har nemlig ikke kuvøser, og trenger derfor varme gensere for å holde nyfødte varme om natta.

— Noen har strikket større gensere, men det gjør ikke noe for de kan andre babyer bruke, sier De La Johannessen.

Etter at hun feilsendte e-posten har både renholdspersonal, hjelpepleiere og sykepleiere har deltatt i strikkehjelpen.

Enkel oppskrift

— Jeg fikk vite om prosjektet forrige uke og har ikke strikket selv, men jeg har hørt at folk som ikke har strikket siden de var 11 klarer denne oppskriften, så jeg tror at selv jeg hadde klart dette, sier Silje Dagsvik, som er praktikant i informasjonsavdelingen ved sykehuset.

Inger Cathrine Bryne reiser selv til Tanzania med de rundt 500 genrene om en uke, og Dagsvik tror at denne direkte linjen gjør at folk vil bidra mer.

Sendes direkte

— Dette blir levert direkte til avdelingen, og det skjer ikke med all hjelp. Jeg tror at folk synes dette er gøy og det går rett til barna, sier praktikanten.

Det er ikke bare sykehusansatte som har blitt hektet på strikking, både venner, familie og sjukeheimer har satt i gang. Ikke alle kom i gang raskt nok til å rekke denne avgangen, men disse genserne vil bli sendt senere.