LILLESAND: — Vi går inn i 2013 med alt for stor fart, og bruker for mye penger. Det bekymrer meg, uttalte ordfører Arne Thomassen (H) i formannskapet onsdag kveld.

Rådmannen har forelått å fremskynde investeringer i it for å sikre momskompensasjon til drift (se fakta til høyre) . Det ville ikke politikerne gå med på.

— Vi må ikke investere i noe vi ikke er nødt til. Da vil jeg heller ha de pengene mindre, enn å ha mer gjeld. Om jeg må ha en litt dårligere pc et år eller to, så vil jeg heller det, sa Thomassen.

— Å gjøre investeringer for å få momskompensasjon er omtrent som å tisse i buksa når du fryser. Det er ikke en løsning på problemet, uttalte varamedlem Helge Røed (Ap).

Kutt

Rådmannen på sin side forsikret om at investeringene er nødvendige, og at de kommer uansett. It-investeringene er beregnet til å koste fire millioner kroner.

— I år kan vi bruke 80 øre for å få tjenester til én krone. Vi foretar ikke investeringer i teknologi hvis ikke vi tror det lønner seg, sa rådmann Jan Henning Windegaard.

Forslaget ble nedstemt med to mot sju stemmer.

Eiendomssalg

Også på et annet forslag ble administrasjonen utfordret: Rådmannen ønsker å dekke inn kostnadene kommunen har ved salg av eiendommer før resten av salgsinntektene går til nedbetaling av gjeld.

Lillesand kommune har solgt ut mange tomter. Ved hvert salg påløper utgifter til meglere og til egen saksbehandling. Men bystyret har vedtatt at alle inntekter fra salg av eiendommer skal gå til nedbetaling av gjeld.

— Jeg er livredd for at vi skal begynne å ta av de kronene. Jeg synes det er farlig å bruke av disse salgsgevinstene. Det må vi se som et nederlag, for bystyret har vært så tydelige på at de pengene skal gå til nedbetaling av gjeld, sa Arne Thomassen (H).

Helge Røed mente forslaget er umusikalsk. Han foreslo at kun utgifter til eksterne parter kan dekkes av salgsinntektene, ikke utgiftene i egen administrasjon.

Dette forslaget ble enstemmig vedtatt.

- Ingen krise

Lillesand kommune styrer mot et budsjett i balanse, men med et negativt driftsresultat. Enkelt forklart betyr det at kommunen bruker mer penger enn den tjener. Oppsparte midler i fond redder budsjettet. I 2013 skal Lillesand drive 17 millioner kroner billigere.

— La oss sende et signal gjennom lokalpressen: At det er ingen krisestemning i Lillesand. Men det er en alvorlig stemning. Nå må vi sette ned bremsen sammen, sa ordfører Thomassen.