OSLO/KRISTIANSAND: Det skriver Fornyings-, administrasjons— og kirkedepartementet i en pressemelding fredag, som er enig med Konkurransetilsynets tidligere vedtak om å forby oppkjøpet.

Departementet mener et kjøp fører til en vesentlig begrensning av konkurransen i hagesentermarkedet i og rundt Kristiansand.

— Begrenset konkurranse gir skadevirkninger for forbrukerne gjennom økte priser og dårligere kvalitet enn om konkurransen virker bedre, skriver departementet.

— Oppkjøpet innebærer at Plantasjen kjøper opp sin sterkeste konkurrent i området. Ved et oppkjøp ville Plantasjen ha en markedsandel på mellom 55 og 70 prosent, heter det.

Skuffede eiere

— Ja, det er klart vi er skuffet, sier Ove Røsstad i Oddernes gartneri, som fikk avgjørelsen fra departementet fredag formiddag.

— Vi har ikke rukket å vurdere avgjørelsen eller hva vi eventuelt gjør videre. Vi hadde et reelt håp om et annet utfall på denne saken, sier han til Fædrelandsvennen.

— Hele handelmønsteret er i stor endring. På den ene siden er det de store kjedene. Samtidig har kolonialene tatt en stor bit av kaka. I England, Frankrike og Holland har det ført til nedleggelser. Og nå er det andre store aktører på vei inn. Vi har prøvd å få fram dette i vår sak, men det vil departementet altså ikke være med på, sier Røsstad.

— Urettferdig?

— Jeg vil ikke bruke det ordet. Jeg vil heller si at avgjørelsen er feil. De burde ta mer hensyn til oss som har vært i gamet siden 1930, sier Røsstad.

Vedtaket

Departementet vedtak fredag lyder slik: Konkurransetilsynets vedtak om å forby foretakssammenslutningen mellom Plantasjen Norge AS og Oddernes Gartneri AS opprettholdes.

Departementet vurderer det som lite trolig at andre aktører vil etablere seg for å ta opp konkurransen med Plantasjen i området.

— De konkurrentene som finnes er alle små aktører som i liten grad kan bidra til å disiplinere Plantasjen. Det er ikke sannsynlig at etablerte kjedetilknyttede forretninger, som dagligvare, byggevarehus, møbelforretninger og så videre , vil utvikle hagesentervirksomhet i dette området alene, skriver departemnetet

Kan drive mer effektivt

Departementet skriver i sin perssemelding at et oppkjøp medfører enkelte samfunnsøkonomiske gevinster. Blant annet ser vurderes Plantasjen som en effektiv hagesenterkjede som vil kunne drive Oddernes mer effektivt enn både dagens eiere og andre. For departementet er gevinstene ikke vurdert som store nok til å oppveie de samfunnsøkonomiske kostnadene ved begrenset konkurranse, heter det i pressemeldingen.